Руската ваксина срещу КОВИД-19 "Спутник V" може за първи път да се произвежда в Европа, след като бе подписана търговска сделка за производство в Италия между Руския фонд за преки инвестиции и базираната в Швейцария фармацевтична компания "Адиен" (Adienne), предаде Ройтерс.

Споразумението, което трябва да бъде одобрено от италианските регулатори, преди да започне производството, е било потвърдено от руския фонд и от Италианско-руската търговска камара. В официално изявление вчера камарата обяви, че има планове производството в Италия да започне през юни и че се надява да може там да бъдат произведени 10 милиона дози от ваксината, допълва БТА.

"Това споразумение е първото подобно с европейски партньор", заяви президентът на камарата Винченцо Трани. По думите му то може да бъде наречено историческо събитие, доказателство за доброто състояние на отношенията между двете страни и за способността на италианските компании "да виждат отвъд политическите различия". Базираната в Лугано компания Adienne Pharma & Biotech не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар.

Припомняме, че преди ден представителка на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) посъветва страните от ЕС да не дават спешно разрешение на ваксината срещу новия коронавирус "Спутник V", като заяви, че засега няма достатъчно данни за ваксинираните с нея.

"Това си е малко като руска рулетка", каза председателката на управителния съвет на ЕАЛ Криста Виртхумер-Хохе в отговор на въпрос от австрийската телевизия О Ер Еф докато зачестяват контактите между австрийското правителство и Москва.

"Имаме нужда от документи, които можем да проучим. Засега нямаме данни за страничните въздействия при ваксинираните. Намираме се в непозната ситуация и затова настоятелно съветвам да не се издава национално разрешение по спешност", каза тя.

Миналата седмица ЕАЛ започна да разглежда "Спутник V" за евентуално ползване в ЕС. След това съобщение руските власти заявиха, че са готови да доставят ваксини за 50 милиона европейци от юни.