Омикрон (Omicron) се разпространява със скорост, невиждана при предишните варианти на новия коронавирус. Нарекоха го най-сериозната заплаха от началото на пандемията. Световната здравна организация (СЗО) определи като тревожна тенденцията щамът да се смята за леко протичащ. В тази ситуация ускоряването на ваксинирането срещу коронавирус бе поставено като най-належащата задача пред човечеството. И не просто ваксинирането, а ре- и реваксинирането, като се набляга главно на иРНК (mRNA) ваксините, за които се твърди научно, че осигуряват значителна защита.

Здравните власти оповестиха, че не се необходими специални ваксини за Омикрон, не и засега. Но ще трябва да се произведат, договорят и продадат още и още от сега предлаганите продукти. А ако Омикрон отвори нова пазарна ниша - окаже се наистина сериозна заплаха за живота - то нишата ще бъде запълнена без съмнение.

И какво се случи насред бумтящите през последните седмици новини и теории в социалните мрежи за скорострелно разпространяващия се Омикрон: скочиха цените на акциите на няколко водещи разработчици на ваксини срещу COVID-19: на Novavax, BioNTech, Moderna.

Novavax например предложи петия препарат за ваксиниране, който ЕС одобри.

Новините движат курса на акциите на конкретна група компании може би по-отчетливо от всеки друг път. На фона на строго медицинските съобщения, които светът зорко следи, наблюдателите разкриват и информация за финансовите постижения на фармацевтичните компании (Big Pharma), произвеждащи и продаващи ваксини срещу COVID-19.

Шефът на Pfizer Алберт Бурла (обявен за бизнесмен на годината от CNN) каза на 8 декември, че хората може да се нуждаят от четвърта доза от ваксината по-рано от очакваното, след като предварителните изследвания показват, че Oмикрон може да подкопае защитните антитела, генерирани от ваксината, която компанията разработи с BioNTech.

По-рано Бурла прогнозира, че ще е необходима четвърта инжекция 12 месеца след третата доза. "С Оmicron трябва да изчакаме и да видим, защото имаме много малко информация. Може да ни трябва по-бързо."

Сякаш вслушвайки се в думите му, Израел обяви на 21 декември, че над 60-годишните трябва да имат четвърта доза. Тази страна беше първа по ваксинации още в началото на пандемията. 

Но засега в третата доза е истината. Moderna обяви, че бустерната доза от нейната ваксина срещу COVID-19 изглежда защитава срещу Omicron. Pfizer и BioNTech публикуваха съвсем наскоро резултати от първоначално лабораторно проучване, което показа, че третата инжекция е ефективна в борбата с най-новия коронавирусен вариант. Но и двете дози вероятно все още предлагали защита срещу тежко заболяване.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата препоръча трета доза от иРНК ваксина не по-късно от шест месеца след първоначалната имунизация.

Приходите полетяха

Pfizer и Johnson & Johnson (J$J), и двете базирани в Съединените щати, са сред най-големите световни биотехнологични и фармацевтични компании въз основа на техните нетни приходи от приблизително 17,9 милиарда щатски долара и 12,4 милиарда щатски долара през годината досега. Pfizer генерира около 55 милиарда щатски долара приходи през тази година. J$J натрупа пазарна капитализация от около 454 милиарда щатски долара към 2021 г. Roche, базирана в Швейцария компания, се смята за лидер по приходи от биотехнологични лекарства, генерирайки 41 милиарда щатски долара през 2019 г. и се очаква да достигне близо 49 милиарда щатски долара в приходите от биотехнологични лекарства с рецепта през 2026 г. Данните са на специализирания портал statista.com.

Преди месец Oxfam отбеляза, че по данни на Народния алианс за ваксини (People"s Vaccine Alliance) компаниите, които стоят зад две от най-успешните ваксини срещу COVID-19 - Pfizer,  и Moderna - правят обща печалба от $65 000 всяка минута (още за това по-долу). Тези компании са продали по-голямата част от дозите ваксини на богати страни, оставяйки страните с ниски доходи на студено. Pfizer и BioNTech са правили по-малко от един процент от общите си доставки на ваксини на страни с ниски доходи, докато Moderna е доставила само 0,2 процента. Междувременно 98 процента от хората в страните с ниски доходи не са били напълно ваксинирани. Oxfam International е британска конфедерация от 20 независими благотворителни организации, фокусирани върху облекчаването на глобалната бедност.

"Pfizer, BioNTech и Moderna са използвали своя монопол, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства, оставяйки страните с ниски доходи на студено", коментира Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини за народа, определяйки подхода на големите фирми като неприличен.

Ето как поскъпват (поевтиняват) компаниите. Ами публичният имидж? 

Американска експертна комисия препоръчва на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 да предпочетат ваксината на Pfizer/BioNTech или Moderna пред препарата на J&J, съобщи Ройтерс (Reuters). Причината за тази препоръка е следната: при ваксината на J&J съществувал риск от редки, но фатални случаи на тромбози. 15-те членове на експертния съвет, който е част от американския Център за контрол над епидемиите (Centers for Disease Control -CDC), са единодушни в оценката си.

Те не биха препоръчали тази ваксина (J&J) на своите семейства, каза професорът по медицина Бет Бел по време на заседанието на комисията. Но други хора можело да бъдат на друго мнение. Затова ваксината ще продължи да се предлага.

Членове на експертната група също казаха, че ваксината на J&J е по-малко ефективна за предотвратяване на COVID-19 от другите две разрешени ваксини.

Ново лабораторно проучване от изследователи от Оксфордския университет пък установиха, че бустер на AstraZeneca повишава антителата и е ефикасен срещу Омикрон. 

Въпреки че са получили публично финансиране от над 8 милиарда долара, Pfizer, BioNTech и Moderna отхвърлиха призивите за спешно споделяне на технологии и ноу-хау за ваксини в страни с ниски и средни доходи чрез СЗО) - ход, който може да увеличи глобалното снабдяване, да намали цените и спаси милиони животи. В случая с Moderna дори имаше натиск от Белия дом и СЗО компанията да помогне за ускоряване на плана си за възпроизвеждане на ваксината за по-широко производство в нейния център за иРНК в Южна Африка.

Наблюдателите не пропуснаха думите на Алберт Бурла, който описа призива за споделяне на патенти за ваксини като "опасни глупости". Но одобрението на СЗО през ноември за спешна употреба на индийската ваксина Covaxin е ясно доказателство, че развиващите се страни имат капацитет и опит.

Oxfam изтъкна позицията по въпроса на своя мениджър по здравна политика Анна Мариот: "Противно на това, което казва главният изпълнителен директор на Pfizer, истинската глупост е да се твърди, че опитът и експертизата за разработване и производство на животоспасяващи лекарства и ваксини не съществуват в развиващите се страни. Това е просто фалшиво извинение, зад което се крият фармацевтичните компании, за да защитят астрономическите си печалби."

"Също така е пълен провал на правителството (на САЩ) да позволи на тези компании да поддържат монополен контрол и изкуствено да ограничават доставките в разгара на пандемия, докато толкова много хора по света все още не са ваксинирани."

Народният алианс за ваксини, който има 80 членове, включително Африканския алианс, Global Justice Now, Oxfam и UNAIDS, призова фармацевтичните корпорации незабавно да се откажат от правата за интелектуална собственост върху ваксини, тестове, лекарства и други медицински инструменти срещу COVID-19. Същевременно повече от 100 държави, водени от Южна Африка и Индия — с подкрепата на САЩ, призоваха за отказ от прилагане на споразумението за интелектуалната собственост на Световната търговска организация (The Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights - TRIPS), призив, подкрепен от над 100 бивши и настоящи световни лидери и Нобелови лауреати.

Призовават се и правителствата, включително на Съединените щати, да използват всички свои правни и политически инструменти, за да изискват от фармацевтичните компании да споделят данни, ноу-хау и технологии за COVID-19.

Въпреки това други богати нации, включително Обединеното кралство и Германия, все още блокират предложението.

Oxfam обобщава финансовите показатели за трите компании.

Във финансовия отчет на BioNTech за третото тримесечие на 2021 г. компанията прогнозира 16-17 милиарда евро приходи от ваксини за 2021 г. През 9-те месеца, приключили на 30 септември, компанията е направила печалба от 10,3 милиарда евро преди данъци върху 13,4 милиарда евро, като приходите дават 77 процента марж на печалба. Използвайки консервативните прогнозни приходи от 16 милиарда евро за цялата година, организацията изчислява, че при марж на печалба от 77 процента, BioNTech ще направи 12,3 милиарда евро печалба преди данъци през 2021 г. — или 14,7 милиарда долара, като се използва среден обменен курс за 2021 г.

Печалбата на Moderna за третото тримесечие преди данъци е 7,8 милиарда долара при приходи от 11,2 милиарда долара, което дава марж на печалбата преди облагане с данъци от 70 процента. Компанията предвижда продажбите за цялата 2021 г. да бъдат между 15 милиарда и 18 милиарда долара. Използвайки долния край на оценката — 70 процента от 15 милиарда долара са 10,5 милиарда долара печалба за 2021 г. Ваксината е единственият търговски продукт на Moderna.

Ето защо оценяваме комбинираната печалба за 2021 г. преди данъци за Moderna, Pfizer и BioNTech на 34 милиарда долара, подчертават от Oxfam. В годината има 525 600 минути, които дават $64,961 печалба преди данъци на минута или $1083 на секунда. 93,5 милиона долара на ден. В сметката се използва печалбата преди данъци, а не нетната, тъй като Pfizer отчита само насоките за маржа на печалбата преди облагане.

Публично-частното партньорство се засилва

Съединените щати планират да инвестират милиарди долари в разширяване на капацитета за производство на ваксини срещу COVID-19 и да предоставят допълнителни един милиард дози годишно (и 500 млн. безплатни бързи тестове, които семействата ще могат да получат). Това агенциите съобщиха в средата на ноември (а за тестовете на 22 декември), като цитираха изказване на координатора на Белия дом за COVID-19 Джеф Зиентс. Той каза, че правителството се готви да предложи на производителите на иРНК ваксини значителна помощ за разширяване на инфраструктурата и капацитета, включително съоръжения, оборудване, персонал или обучение.

Pfizer/BioNTech и Moderna са единствените производители на иРНК ваксини, но Зиентс отбеляза, че подизпълнителите на тези компании също ще бъдат включени в програмата.

Производството ще започне през втората половина на 2022 г., уточни координаторът.

Инвестицията в производството на ваксини е част от публично-частно партньорство за посрещане на нуждите от ваксини у дома и по света и за подготовка за бъдещи пандемии, каза Зиентс, когото Ройтерс цитира тогава. То ще бъде платено със средства от американския спасителен план "Байдън", подписан през март (500-те милиона бързи теста са последната засега актуализация на същия план).

На думи от това публично-частно партньорство се очаква да "спечелят" и бедни страни, защото щяло да бъде "на цена за глобална употреба". В дългосрочен план това би помогнало за установяване на устойчив местен производствен капацитет за бързо производство на ваксини за бъдещи заплахи.

Протестиращ държи плакат с резултат, която показва „Pfizer-1, Белгия-0“ по време на демонстрация срещу ограничителните мерки за COVID-19 в Брюксел, 19 декември 2021 г.

Снимка: AP/БТА

Какви са плановете на отделните компании

Това, което движи бизнеса им напред, също и интереса на акционерите - настоящи и потенциални, са намеренията, които фармацевтичните компании имат и обявяват за развитието си. Не се пропускат и добрите каузи, разбира се.

Pfizer

Pfizer заяви в в средата на ноември, че ще продаде 10 милиона курса за лечение на COVID-19 на правителството на САЩ за 5,3 милиарда долара. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) в спешен порядък - само за дни, разреши хапчетата на Pfizer.

За антивирусно хапче PAXLOVID беше доказано, че намалява хоспитализацията или смъртните случаи с близо 90 процента сред новоинфектирани високорискови пациенти, лекувани с препарата в рамките на три дни от началото на симптомите. Компанията побърза (с право) да се похвали с "огромната ефикасност на PAXLOVID" и с доверието, което правителството на САЩ отдава на лекарството като признава неговия потенциал" (цитираното е от изявление на изпълнителния директор Алберт Бурла).

Медицински работник подготвя за поставяне ваксина срещу коронавирус на Pfizer

Снимка: AP/БТА

Към казаното по-горе от координатора на Белия дом за COVID-19 Джеф Зиентс за публично-частното партньорство ще добавим и съобщението от самите компании. Pfizer Inc. и BioNTech обявиха през септември планове за разширяване на споразумението си с правителството на САЩ чрез предоставяне на допълнителни 500 милиона дози (общо 1 милиард) от ваксината срещу COVID-19 на компаниите на непазарна цена - като за дарения за 92 страни с ниски и по-ниски от средните доходи, както е съгласувано по механизма КОВАКС (Gavi COVAX Advanced Market Commitment (AMC)) и 55 държави-членки на Африкански съюз. Доставките на първите 500 милиона дози започнаха през август 2021 г., а цялото количество се очаква да бъде доставено до края на септември 2022 г.

Успоредно с това ние проучваме как да изградим устойчива инфраструктура за производство на иРНК в страни с ниски доходи, за да демократизираме достъпа до ваксини в средносрочен и дългосрочен план. Това се отнася както за отделните производствени стъпки, така и за цялостното производство, се казва в съобщение на Pfizer.

Европейската агенция по лекарствата също разреши хапчето на Pfizer за спешна употреба с препоръката, че то "може да се използва за лечение на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са с повишен риск от прогресиране до тежко заболяване".

Moderna

"Данъкоплатците в САЩ направиха възможна ваксината Moderna срещу COVID-19", каза наскоро д-р Кари Тейчър, програмен директор в хуманитарната организация "Лекари без граници" (Médecins Sans Frontières - MSF) за САЩ. "Компанията трябва да бъде напълно отговорна пред обществените усилия за ваксиниране по света и САЩ трябва да използват огромните си законови правомощия, за да принудят Moderna да сподели технологията и да помогне за увеличаване на глобалното производство на ваксината. Времето на САЩ да се възползват от претенциите си за глобален лидер по отношение на COVID-19 изтича."

Подготовка за поставяне на ваксината на Moderna в COVID център в Аугуста, щата Мейн

Снимка: AP/БТА

Правителството на САЩ предостави на Moderna близо 10 милиарда долара пари на данъкоплатците както за научноизследователска и развойна дейност, така и за закупуване на 500 милиона дози от иРНК ваксината срещу COVID-19. Това включва почти всички разходи за клиничната разработка. Освен това Moderna използва патенти и неизключителни права, които правителството на САЩ им предостави, за да направи тази ваксина.

Като се има предвид огромната сума публични пари, които правителството на САЩ е дало на Moderna, "Лекари без граници" призова администрацията на Байдън да използва правния лост, уреден в Закона за отбранителното производство, за да принуди компанията да сподели технологията и ноу-хау-то за ваксините със СЗО.

Споделяне на патенти или засилване на собственото производство

Въпросът, който повдига Народният алианс за ваксини, естествено е на дневен ред и за "Лекари без граници". Всъщност планът на Moderna да изгради свое собствено съоръжение за иРНК някъде в Африка (вече се планира завод и в Австралия) директно подкопава настоящите глобални усилия за обществено здравеопазване чрез насърчаване на трансфера на технологии и изграждане на независим производствен капацитет на континента. След обявяването си през април 2021 г., Центърът за трансфер на технологии за иРНК ваксини на СЗО в Южна Африка не е в състояние да осигури никаква иРНК технология от никоя корпорация и сега вместо това ще се опита да разработи свои собствени кандидат-ваксини от нулата. Макар и похвален, такъв опит е напълно ненужен и е неоправдана загуба на време и усилия, когато вече съществуват по-модерни и одобрени иРНК ваксини срещу COVID-19, отбелязват от хуманитарната организация.

Moderna няма планове да споделя рецептата за своята ваксина срещу COVID-19, защото ръководителите на компанията са стигнали до заключението, че увеличаването на собственото производство е най-добрият начин за увеличаване на глобалното предлагане, каза наскоро нейният председател.

В интервю за Асошиейтед прес, Нубар Афеян потвърди обещанието, което Moderna даде преди година да не оспорва права (патенти) на други производители на ваксини срещу коронавирус по време на пандемията. "Искаме това да помогне на света."

СЗО обаче притисна Moderna да сподели своята формула за ваксина. На това Афеян отговори, че компанията е анализирала дали би било по-добре да сподели технологията на иРНК и е решила, че може да разшири производството и да достави милиарди допълнителни дози през 2022 г., съобщи cnbc.

Johnson & Johnson

В средата на ноември производителят на еднодозовата ваксина срещу COVID -19 Johnson & Johnson обяви плановете си да раздели бизнеса си с потребителски продукти от операциите си с фармацевтични и медицински устройства, създавайки две публични компании. Новината доведе до повишаване на курса на акциите на J&J.

Министърът на здравеопазването на Южна Африка Джо Фаала получава бустерна доза от ваксината на Johnson & Johnson в Претория, 14 декември 2021 г.

Снимка: AP/БТА

Разделянето ще обособи поделението за домакински продукти, продукти за грижа за кожата Aveeno и Neutrogena и Listerine, от по-рискованото, но по-бързо развиващо се подразделение, което произвежда и продава лекарства с рецепта и медицински изделия, включително ваксината срещу COVID -19.

"Планираното отделяне на бизнеса за здравеопазване на потребителите е най-добрият начин да ускорим усилията си да обслужваме пациенти, потребители и здравни специалисти..., да стимулираме печеливш растеж ..., каза напускащият компанията изпълнителен директор Алекс Горски.

Встрани от върлуващия коронавирус J&J си постави висока цел - да произвежда лекарства за 60 милиарда долара всяка година до 2025 г. За да постигне тази цел, гигантът си постави задачата да се справи с вируси, които производителите на ваксини отдавна избягват. През октомври J&J съобщи, че кандидат-ваксината срещу респираторния синцитиален вирус (RSV) е постигнала 80% защита срещу заболяване на долните дихателни пътища при възрастни над 65 години по време на втората фаза от проучванията.

Белгийското фармацевтично звено на J&J - Janssen, което произвежда и ваксината срещу коронавируса, е сред големите фармацевтични компании, които очакват "голяма година" през 2022-а, написа специализираното издание Fierce Biotech.

BioNTech

Само през първите девет месеца на годината биотехнологичната фирма BioNTech е реализирала печалба в размер на 7,1 милиарда евро. Колко точно са отишли в бюджета на германския град Майнц, където е регистрирана, като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че вместо очаквания минус от 36 милиона евро, Майнц отчита рекорден излишък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се очаква плюс - в размер на 490 милиона евро. Затова градските власти смятат, че в края на 2022 ще могат не само да върнат всичките си стари задължения, трупали се от 1980 година насам, но и ще успеят да намалят данъците на местния бизнес, с което да привлекат и нови фирми, написа неотдавна DW.

Управителят и съсобственик на BioNTech Угур Шахин съобщи, че смята да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови сгради в целия град. Сред тях е и една производствена площадка за бъдещите препарати срещу ракови заболявания.

Още в началото на 2022 компанията ще прехвърли главната си квартира в съседна бивша казарма на Бундесвера. "Там ще построим нови лаборатории и офиси", съобщи проф. Шахин. В момента в Майнц BioNTech има около 1800 служители. През следващото десетилетие в града се очаква да възникнат до 5000 нови високоплатени работни места за учени и специалисти в медицината и фармацевтиката.

От печалбите на BioNTech ползи извличат и още два германски града - Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха построени нови лабораторни помещения. А в Марбург се намира основният завод на BioNTech. Сградата там беше закупена преди година и само за броени месеци превърната в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света.

И така - докога така

Всяка от компаниите, за които стана дума, се възползва от новините. На практика няма лоша новина за тях в последно време. Особено добри са те за: Novavax заради одобрената ваксина срещу коронавирус; за Pfizer и Merck заради одобрените лекарства срещу COVID-19; за Moderna и отново за Pfizer заради бустерните дози (одобренията за тях от държавните регулатори), които засилвали имунитета срещу Омикрон и които станаха задължителни за определени социални групи, както и за стартиралите имунизации на малки деца; заради четвъртите дози... 

Дали обаче печалбите, които тези новини носят, ще са дългосрочни или временни - това засега не може да се каже. Зависи от разпространението на Омикрон, на други мутации или други вируси и коронавируси и поръчките, които държавите правят за ваксини и лекарства. И в крайна сметка отново от новините.