Американският фармацевтичен производител "Модерна" (Moderna) ще произвежда милиони иРНК ваксини в Австралия, след като сключи сделка за изграждане на едно от най-големите си предприятия извън САЩ и Европа, предадоха световните агенциии БТА.

Заводът ще бъде в Мелбърн, в щата Виктория, и се очаква да произвежда до 100 милиона дози иРНК ваксина всяка година. Той ще заработи през 2024 г. Според австралийски медии правителството на Австралия планира да инвестира над 2 милиарда австралийски долара (1,4 милиарда щатски долара) в изграждането на фабриката.

През октомври "Модерна" съобщи, че планира да инвестира до 500 милиона долара в изграждането на фабрика в Африка, за да произвежда 500 милиона дози от иРНК ваксини всяка година, в това число и ваксината срещу коронавируса, която тя разработи.

Новината за завода в Австралия идва в момент, в който щатът Нов Южен Уелс съобщи за рекордно висок брой на новозаразените - 804 души - с коронавируса за денонощие, откакто в началото на октомври приключи четиримесечният локдаун.