Бавната ваксинационна кампания срещу КОВИД-19 може да доведе до загуба на 2,3 трилиона долара от световния БВП през следващите три години, сочи проучване на Икономист интелиджънс юнит - ИИЮ (Economist Intelligence Unit - EIU), цитирано от Франс прес и БТА.

Изследователският център предупреждава, че страните с под 60 на сто ваксинирано население към средата на 2022 година ще понесат обща загуба на БВП от 2,3 трилиона долара за периода 2022-2025 година. Това се равнява горе-долу на годишния БВП на страна като Франция.

Две трети от тези загуби ще понесат страните с нововъзникваща пазарна икономика, което ще забави наваксването на икономическото им изоставане спрямо по-развитите страни. Това ще засили и бедността и опасността от социални вълнения в тези зони, предупреждават експертите.

За периода 2022-2025 година страните от Африка южно от Сахара се очаква да изгубят 2,9 на сто от БВП спрямо прогнозите поради бавната ваксинационна кампания.

Загубата на БВП в страните от Източна Европа ще бъде само 0,1 на сто.

Като обем най-тежко ще пострада от бавната ваксинация Азиатско-Тихоокеанският регион, със загуба на БВП от 1,7 трилиона долара за същия период.

Неравенството в достъпа до ваксини ще забави и икономическото възстановяване на бедните страни, на които ще бъде необходимо много повече време, отколкото на богатите страни, за да възстановят нивото си от преди кризата.

Към края на август около 60 процента от населението на най-богатите страни е с поне една доза от ваксина срещу ковид спрямо едва 1 процент от населението на бедните страни, изтъква проучването. Две дози са необходими за пълна ваксинация.

Според Агат Демаре, директор на световните проучвания в ИИЮ и автор на изследването, малко са шансовете разликата в достъпа до ваксини да бъде премахната, тъй като даренията от богатите страни покриват само малка част от нуждите.

Международната система Ковакс (Covax), предназначена да осигури на бедните страни равен достъп до ваксини, се е провалила въпреки скромните й очаквания, подчертава изследователката.

Проучването е осъществено в около 200 страни чрез анализ на прогнозите за графика на ваксинационните кампании и за нарастването на БВП.