Германската лаборатория Бионтех (BioNTech) обяви днес, че възнамерява да изгради идната година заводи за производство на иРНК ваксини в Африка и по-конкретно в Сенегал и Руанда, информира Франс прес.

Компанията оценява възможността за евентуално разполагане на заводи в тези две страни, за да подкрепи доставката на ваксини за страните членки на Африканския съюз, се посочва в комюнике.

Решението е взето след препоръка в тази насока от Африканския център за контрол и превенция на заболяванията, който е под шапката на Африканския съюз.

Директорът и съосновател на Бионтех Угур Шахин изрази увереност след среща в Берлин, посветена на темата, че работата по заводите на компанията в Африка може да започне в даден момент идната година.

Бионтех отново потвърждава ангажимента си да произвежда на африканския континент иРНК ваксините срещу малария и туберкулоза, които в момента се разработват, обяви компанията, която се обедини с американската Пфайзер (Pfizer) за създаването на ваксина срещу Ковид-19.

Лабораторията, чиято централа е в Майнц, Западна Германия, съобщи в края на юни, че възнамерява да приложи многообещаващата иРНК технология за маларията, като клиничните изследвания ще започнат догодина.

Причинена от паразит, който се пренася от комарите, маларията си остава сериозна инфекциозна болест, особено в Африка и сред малките деца, като от нея умират 400 000 души годишно.

"Това е исторически ден в борбата ни за достъп до ваксини", каза президентът на Сенегал Маки Сал, а държавният глава на Руанда Пол Кагаме след края на срещата в Берлин приветства инициативата и визията на Бионтех да установи производство в Африка.

Понастоящем близо 1 процент от използваните в Африка ваксини се произвеждат на континента. Африканският съюз иска това производство да достигне до 60 процента през 2040 година.