Бизнес групи, религиозни общности и 27 щата в САЩ сезираха Върховния съд с искане да блокира заповедта на администрацията на президента Джо Байдън за задължителна ваксинация или тестване в големите компании, в които работят общо около 80 милиона американци, предаде Ройтерс.

Ищците са внесли през уикенда документи, с които настояват най-висшата съдебна инстанция в страната да спре изпълнението на решението на апелативен съд от петък, което позволява задължителната ваксинация срещу ковид или тестване за коронавирус да влезе в сила.

Вчера Върховният съд, в който мнозинство имат консерваторите, поиска от правителството да представи своя отговор до 30 декември. Той обаче не предприе действия по настояването на ищците незабавно да спре изпълнението на заповедта.

В петък Шести федерален апелативен съд в Синсинати отмени решение на по-долна инстанция от миналия месец, което блокира разпореждането на федералното Управление за професионална безопасност и здраве, задължаващо персонала на компаниите със 100 и повече служители да бъде ваксиниран срещу КОВИД-19 или периодично да се тества за новия коронавирус, причиняващ инфекциозното заболяване.

През септември президентът демократ Байдън обяви, че ще бъде въведено такова правило с цел да се повиши нивото на ваксинация сред пълнолетните граждани на страната. Предвидено бе да бъде даден на компаниите срок до 4 януари да започнат да изпълняват това разпореждане.

По друг казус американски съдилища са блокирали прилагането на заповеди на администрацията на Байдън за задължителна ваксинация на здравните работници в половината от щатите. Искане на правителството за задължително ваксиниране в цялата страна също ще се разглежда във Върховния съд, отбелязва Ройтерс.