Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer, съобщиха от Комисията. С договора се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички държави - членки на ЕС, за периода от края на 2021 г. до 2023 година.

"Той ще даде възможност за закупуване на 900 милиона дози от сегашната ваксина и от ваксина, адаптирана към вариантите, с възможност за закупуване на допълнителни 900 милиона дози", разясниха от ЕК.

Припомняме, че на 14 април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен анонсира споразумението с BioNTech и Pfizer.

"Правим всичко по силите си, за да подпомогнем разпространението на ваксините в Европа, включително чрез увеличаване на доставките през следващите седмици и месеци", обяви тогава Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА. Тя подчерта, че тези дози ще бъдат разпределени пропорционално на населението между всички държави членки.

"Това ще спомогне значително за разгръщането на нашите кампании за ваксинация", отбеляза Урсула фон дер Лайен.

В договора е включено изискване производството на ваксини да е базирано в ЕС и основните компоненти на ваксината да са с произход от ЕС. Посочено е също така, че доставките за ЕС са гарантирани още от самото начало на снабдяването през 2022 година. Благодарение на добре установеното сътрудничество с дружествата по настоящите договори и на въведените механизми навременните доставки на дозите са осигурени. Засилена е възможността държавите членки да препродават или да даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX, с което се допринася за глобален и справедлив достъп до ваксината навсякъде по света.

"С този нов договор ще се укрепи капацитетът на ЕС за производство на ваксини, като по този начин ще се даде възможност за обслужване на други пазари в целия свят", отбелязват от Комисията.

Днешният договор с обединението BioNTech-Pfizer обогатява широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna, както и със самото BioNTech/Pfizer. Този диверсифициран портфейл от ваксини гарантира на Европа достъп до достатъчен брой дози за имунизиране на цялото население, включително срещу вариантите на вирусите, смятат от ЕК.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: Трябва да бъдем крачка напред спрямо вируса. Това означава да имаме достъп до адаптирани ваксини, за да се защитим от заплахата на вариантите на вируса, и до подсилващи дози ваксина, за да удължим имунитета, както и да защитим по-младите хора от нашето население. С приоритет насочваме вниманието си към доказалите своята стойност технологии, каквито са ваксините с иРНК, но запазваме и други възможности. Изминалите месеци ясно показаха необходимостта от достъп до широк портфейл от ваксини и различни технологии, както и от надеждни партньори. Като се има предвид, че темповете на ваксиниране се ускоряват с всеки ден и работата по ефективни терапевтични средства се засилва, можем да гледаме напред с повече оптимизъм и увереност.

BioNTech

е немско дружество, работещо заедно с дружеството Pfizer от САЩ по разработването на ваксина на основата на информационната РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията, прехвърляйки инструкции от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. Във ваксина на основата на иРНК тези указания правят безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предотвратяване на заболяването или за борба с него.