Делото срещу Грег Кели, бившия доверен помощник на някогашния шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон, започна днес в Токио, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Кели пледира "невинен" по обвиненията в нарушаване на изискванията за дейност на японския фондов пазар и твърди, че всичко, което е правил, е било единствено с цел да задържи Гон в Нисан.

Според прокуратурата той и Гон са занижавали доходите си в официални декларации пред японската фондова борса, което в случая на Гон е продължавало с години.

Кели твърди, че не е нарушил никой японски закон.

На 19 ноември 2019 година двамата мъже бяха арестувани в Токио. Кели остана в Япония, но Гон избяга в Ливан, като според някои твърдения се е скрил в кутия за музикален инструмент при пътуването.

След бягството съдът отдели делото на 64-годишния американски гражданин Кели от това на бившия му шеф.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 10 години затвор.

Очаква се делото срещу Кели да продължи близо година.

Ще върне ли Япония Карлос Гон

Японските власти междувременно продължават да се опитват да върнат Гон, но между Япония и Ливан няма договор за екстрадиция.

В миналото Гон спаси Нисан, след като компанията достигна ръба на фалита, и създаде алианса между Рено (Renault), Нисан и Мицубиши (Mitsubishi). Скандалът около него обаче остави групата в дълбока криза.

Френското министерство на правосъдието също води разследване по подозрения, че той е присвоявал средства от Рено.

Близо половин година след зрелищното бягство на бившия топ мениджър японските власти поискаха от САЩ да екстрадират двама души, баща и син, за които се подозира, че са му помогнали. Те бяха арестувани в щата Масачузетс през май.