Германските енергийни фирми Sefe (бившето германско подразделение на руската "Газпром") и Uniper са наградили свои служители в търговките отдели с милиони долари бонуси за 2022 г. Това съобщи Ройтерс, като се позова на четири източника, запознати с въпроса. Бонусите са раздадени само месеци, след като компаниите бяха спасени с многомилиардни възстановителни планове на Федералната държава, тъй като Русия спря доставките на газ за нея, отбеляза агенцията.

Досега Германия е инжектирала около 26 милиарда евро (в капитал и заеми) в Sefe и Uniper, след претърпени от тях рекордни загуби: купуваха природен газ на високи цени, за да заменят спрените доставки от доскоро най-големия продавач за Германия - Русия.

И Sefe (Securing Energy for Europe), и Uniper трябваше да се приемат наложените лимити на заплатите за своите управителни съвети като част от спасителните програми, но горните прагове не се отнасяха за целия персонал.

И така, 200 от служителите в лондонския клон на Sefe са получили стотици милиони долари бонуси, според един от източниците на Ройтерс. който добавил, че търговците на средно ниво са получили по 5-7 милиона долара всеки. Двама от другите източници смятат, че са били изплатени щедри премии както в Sefe, така и в Uniper.

От Sefe заявиха, че представянето на неговите служители оправдава възнаграждението за техния принос към сигурността на доставките, без да дава подробности.

"Така поддържаме конкурентоспособността на Sefe на пазара на труда, за да можем да доставяме газ и водород за германския пазар в бъдеще", коментира компанията в имейл, добавяйки, че общите разходи за персонал за 2021 г., последната година, за която има налична информация, възлизат на 330 милиона евро.

Uniper потвърди, че са изплатени бонуси на персонала в търговските отдели за 2022 г., но под нивото от предходната година. "Конкуренцията за такива служители в енергийната индустрия е интензивна. Затова нулев бонус не е подходящ", казаха от компанията.

Конкуренцията за кадри в момента е остра и в нея са компании като Vitol и Trafigura, които отчитат милиарди долари годишна печалба, възползвайки се от изключителната нестабилност на цените след нахлуването на Русия в Украйна.

Служителите в търговията често получават възнаграждение въз основа на процент от печалбата, която правят в своя портфейл от сделки и не е необичайно за тях да печелят повече от главен изпълнителен директор на компания. Този на BP - Бърнард Луни, например, спечели 12 милиона долара миналата година.

Германското министерство на икономиката, което изпълнава правата на собственост на държавата в Sefe, каза, че условията, определени от Европейската комисия, са решаващи за проблемите с възнагражденията, като добави, че само компанията може да коментира как те се изпълняват.

Министерството на финансите, което пък отговаря за Uniper, също отправи въпросите към компанията, включително и към такива по възнагражденията на персонала.

Базираното в Лондон поделение на Sefe има около 830 служители, според уебсайта на групата, докато глобалният търговски сегмент на Uniper има около 1400 служители.