Доставките на втечнен природен газ за новите плаващи терминали, построени в Германия, за да се компенсира спирането на руските доставки, са осигурени за идната година. Това заяви в интервю за Франс прес Холгер Креец, оперативен директор на водещия вносител на газ в Германия "Унипер" (Uniper), цитиран от БТА.

На въпрос каква е икономическата ситуация в компанията преди национализацията от държавата, той заяви, че групата продължава да купува газ на спотовите пазари, където цената е достигнала порядък, който е доста по-висок от изкупната цена за клиентите. "Унипер" е обвързан с дългосрочни договори, които трябва да бъдат изпълнени.

Холгер Креец изтъкна огромния опит, който компанията има в търговията с газ и втечнен природен газ, като миналата година е осъществила 350 доставки. За да се запълни новия терминал за втечнен природен газ във Вилхелммсхавен ще се нужни 50 доставки годишно или един седмично.

С оглед постигането на тази цел "Унипер" ще използва всичките си договори и активи, уточни оперативният директор пред АФП, поради което компанията не вижда никакви трудности с осигуряването на доставките в Германия през 2023 година. Според него обаче е очевидно, че за дългосрочни доставки на газ за Германия , ще е необходимо да се сключат и дългосрочни договори.

По повод критиките на екологичните организации, които смятат, че втечненият природен газ може да заплаши постигането на целта за въглеродна неутралност и бърз преход към зелен водород, той коментира, че водородът е все още в начална фаза в Европа. "Има още много, което трябва да се направи с политиците и регулаторните органи що се отнася до инфраструктурата, но ние сме готови", заяви той.

Според него бързината, с която е построен терминалът във Вилхелмсхавен свидетелства, че Германия би могла да даде бързи отговори по отношение на инфраструктура и същото трябва да се направи с възобновяемите енергии и водорода.