Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се установява временен контрол над руските активи на две чуждестранни енергийни фирми, с което Москва дава знак, че ако се наложи, може да предприеме подобни действия и срещу други компании, предаде Ройтрес, на която се позова БТА.

Указът, който очертава възможни ответни мерки, ако руските активи в чужбина бъзат иззети - показва, че Москва вече е предприела действия срещу руското подразделение на Uniper SE и активите на финландската Fortum Oyj.

В постановлението се посочва, че Русия трябва да предприеме спешни мерки, за да отговори на неуточнени действия от страна на САЩ и други държави, които са "неприятелски и противоречат на международното право".

Дяловете на двете дружества са поставени под временен контрол на Росимущество, федералната агенция за управление на държавно имущество.

През февруари министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Русия трябва да поеме разходите за щетите, причинени от нейната война срещу Украйна, като добави, че са налице "значителни правни пречки" за конфискуване на големи замразени руски активи.

Главният изпълнителен директор на държавната банка ВТБ ПАО заяви, че Русия трябва да обмисли поемането и управлението на активите на чуждестранни компании като Fortum, и да ги върне само когато санкциите бъдат отменени.

Росимущество заяви, че активите и на дурги чуждестранни фирми могат да минат под временен руски контрол, съобщи ТАСС. Федералната агенция ще гарантира, че активите се управляват в съответствие с тяхното значение за икономиката.

"Постановлението не засяга въпроси, свързани със собствеността, и не лишава собствениците от техните активи. Външното управление е временно по своя характер и означава, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", цитира ТАСС думите на агенцията.

Uniper и Fortum: Сбогуване с руския пазар и арбитраж 

В края на 2022 г. две германски компании - Uniper и RWE, започнаха арбитражни дела против "Газпром" за недоставен газ по "Северен поток-1". С делата двете компании се опитват да получат милиарди евро компенсации за договорени, но неполучени огромни обеми природен газ от месец юни 2022 г. (няколко месеца преди разрушителните взривове по тръбите на "Северен поток-1 и 2"). Uniper например твърди, че е похарчила 11,6 милиарда евро, за да замени тези доставки.

Uniper всъщност беше най-големият вносител в ЕС на руски газ и преди година дори прие рублевата схема, наложена с президентски указ, за разплащане на доставките.

А финландската Fortum до неотдавна държеше 78% от акциите в капитала на Uniper, докато Федералната държава не се намеси да спасява германската компания, откупувайки 56% от акциите на финландската компания. Така Германия ще притежава 98,5 на сто от Uniper. От своя страна финландското правителство притежава 51% от акциите в капитала на Fortum.

По това време - месец май 2022 г. с официално съобщение Fortum заяви, че прекратява инвестициите и финансирането на руските си дъщерни компании и започва контролирано напускане на руския пазар с потенциална продажба на руските активи.