Милиардерът Джеф Безос напусна поста главен изпълнителен директор на онлайн гиганта "Амазон" (Amazon) на 27-ия рожден ден на компанията - 5 юли 2021-а. Неговото място зае "ветеранът" в компанията, известен като "сянката на Безос" - Анди Джаси. С какво "наследство" обаче ще трябва да се справи Джаси и какъв подход от него очакват анализаторите?

Аналитичен, напорист и обсебен от детайлите

Бивш служител на "Амазон" описва Анди Джаси пред Business Insider като: "Лидер с огромно доверие в екипа си. Трябва обаче да сте подготвени за всяка среща с него и то на най-високо ниво. Той е акула, която надушва капка кръв на 100 мили" (около 160 км).

Допълнително доказателство за вниманието му към детайла е желанието му лично да одобрява всяко съобщение на компанията към медиите.

Според анализаторите фактът, че новият изпълнителен директор не е широко известен, извън кръговете на Силициевата долина ще работи в полза на "Aмазон".

"Анди ще представлява компанията, когато Конгресът или други институции се обадят и поискат от него отговори на сериозни въпроси", каза Джон Росман, изпълнителен директор на "Aмазон" в началото на 2000-та и автор на "The Amazon Way", цитиран от CNBC.

"Може би по някакъв начин, това че не е основател на компанията, ще му помогне да бъде още по-ефективен в тези диалози", допълва Росман.

"Наследството" 

Джаси поема ръководството на компания на стойност 1,7 трилиона долара, която успя изключително успешно да се възползва пандемията. Нарастващата "зависимост" от онлайн пазаруването утрои печалбите си на "Амазон" и през първото тримесечие на 2021-а те минаха 100 млрд. долара.

 Лоша репутация 

Рекордните приходи обаче са само едната страна на монетата. В последно време "Амазон", който е сред най-големите частни работодатели в света (по данни на професионалната социална мрежа LinkedIn компанията има 672,5 хил. служители по света) има сериозни проблеми.

"Aмазон" се разследва от антитръстовите регулатори в САЩ и в чужбина. В края на миналата година Европейската комисия обвини американския гигант в онлайн търговията в нарушаване на европейските норми за конкуренцията на онлайн пазара на дребно. Според Брюксел компанията се е възползвала от данните на независими търговци на дребно, използващи нейния сайт.

Компанията е изправена и пред натиск от институциите, които казват, че трябва да се съсредоточи върху това да бъде по-добър "корпоративен гражданин". 

Над 400 законодатели от 34 държави подписаха писмо до Джеф Безос. Те подкрепиха кампанията "Амазон" да си плати", чиито инициатори твърдят, че технологичният гигант "избягва и пренебрегва дълга си към работниците, обществото и планетата".

Броени дни след напускането на поста бившият изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос планира да излети в космоса. Полетът ще се състои на суборбиталния кораб New Shepard.

Снимка: Blue Origin

Синдикатите поискаха компанията да преразгледа някои условия в договорите на служителите като натовареност, работни смени, условия по договорите, ваучери за храна, бонуси, обвързани с резултатите, и поемане на разходи за пътувания. Профсъюзите настояха и да бъдат намалени работните часове на шофьорите в логистиката.

На този фон Американският щат Ню Йорк започна дело срещу онлайн търговеца, твърдейки, че компанията не е осигурила безопасна среда на работниците си на фона на пандемията от Ковид-19.

Главният прокурор на щата Летиша Джеймс заведе делото броени дни, след като "Амазон" се опита да попречи на процеса, започвайки дело срещу самата Джеймс за превишаване на правомощията. 

Прокурорката започна разследване срещу компанията през март след оплаквания от недостатъчни предпазни мерки за защита на служителите от коронавируса в два склада на територията на Ню Йорк, в които работят общо над 5000 души. Към този момент Ню Йорк бе епицентърът на епидемията в САЩ.

Разследването намери доказателства, че мерките на "Амазон" са били в нарушения на щатското законодателство по отношение на протоколите за почистване и дезинфекция, проследяване на контактите и даване на възможност на служителите да се предпазват от риска от инфекция.

Компанията защити практиките си с твърдение, че е наела експерти, които да я съветват.

Разследването на прокуратурата се разрасна и обхвана и въпроса дали "Амазон" не е уволнил незаконно или наказал дисциплинарно служители, които са съобщили за вероятните проблеми с безопасността на работещите.

Именно Джаси е отговорен за "блокирането" на социалната мрежа Parler заради призиви бунтовете срещу Капитолия да продължат от хората на Доналд Тръмп през януари. Решението, взето по време на едно от емблематичните заседания на компанията, известни с името "Чоп". Като цяло този ход да бе приветстван от критиците на технологичната индустрия,  но повечето изтълкуваха решението като доказателство за огромната мощ на големите платформени компании.

Спортен фен

За личния живот на новия изпълнителен директор на "Амазон" се знае преди всичко, че е запален спортен фен. Той има голям спортен бар в къщата си и е миноритарен собственик на американския отбор по хокей "Сиатъл Кракен".

Джаси, е родом от Ню Йорк, но живее със съпругата си и двете си деца в Сиатъл, където е и седалището на "Амазон".

Въпреки че сега наследява Безос като шеф на "Амазон" - по отношение на богатството, Джаси все още е далеч от бившия си наставник - състоянието му се оценява на около 377 милиона щатски долара.