Работниците на гиганта в онлайн търговията Амазон (Amazon) планират 24-часова стачка днес след провала на преговорите с ръководството за условията на труд, предаде Ройтерс.

Най-големият в света онлайн търговец има 8500 служители в Италия и това ще бъде първата им обща стачка.

Синдикатите поискаха компанията да преразгледа някои условия в договорите на служителите като натовареност, работни смени, условия по договорите, ваучери за храна, бонуси, обвързани с резултатите, и поемане на разходи за пътувания. Профсъюзите настояха и да бъдат намалени работните часове на шофьорите в логистиката.

Според Амазон твърденията на синдикатите са неверни и ръководството вече се е срещало с техни представители два пъти през януари.

Стачката ще обхване всички служители на Амазон във веригата за доставки, дейностите в логистичните центрове и разнасянето на стоките в Италия.

Американският концерн инвестира 5,8 млрд. евро (6,94 млрд. долара) в Италия, откакто започна дейността си в страната преди 10 години. През януари Амазон обяви, че ще отвори още два логистични центъра, в които ще инвестира още 230 млн. евро.

Миналата година около една трета от персонала в център за доставки в Централна Италия стачкува с искане за засилване на мерките за безопасност за работниците на фона на извънредното положение, предизвикано от пандемията от коронавируса.