Над 400 законодатели от 34 държави подписаха писмо до шефа на Амазон (Amazon) Джеф Безос. Те подкрепят кампания, чиито инициатори твърдят, че технологичният гигант "избягва и пренебрегва (...) дълга си към работниците, обществото и планетата", съобщиха организаторите, цитирани от Ройтерс и БТА.

Кампанията "Амазон да си плати" започна на 27 ноември - в деня на масовите намаления и голямото пазаруване - "Черния петък". Тогава коалиция от над 50 организации издигна искания, сред които подобряване на условията на труд и пълна данъчна прозрачност.

Сред подписалите писмото са американски конгресмени, бившият лидер на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин и вицепрезидента на Европейския парламент Хайди Хаутала.

Призоваваме ви да действате решително, за да промените политиката и приоритетите си, да се отнесете справедливо към работниците си, общностите им и планетата, се посочва в писмото.

Готови сме да съдействаме в съответните ни законодателни органи в подкрепа на движението, което се разраства по света, за да бъде накаран Амазон да си плати, пише още в писмото.

Амазон, най-големият онлайн търговец в света, е обект на критики заради данъчните си практики, включително във Великобритания и ЕС.

Компанията заявява, че печалбата й остава ниска, тъй като конкуренцията е голяма и инвестира много.

Амазон отбеляза вчера, че много от проблемите, които са повдигнати в писмото, произтичат от подвеждащи твърдения.

Компанията изтъква, че подкрепя служителите и клиентите си, като им осигурява безопасни условия на труд и конкурентно заплащане и допълва, че плаща данъци за милиарди долари по света.

Амазон е поел ангажимент да стане въглеродно неутрален до 2040 година, припомня Ройтерс.