Джеф Безос, основателят на Amazon и съперник на Илон Мъск в надпреварата за най-богат в света, обяви на 2 февруари, че напуска поста на главен изпълнителен директор на интернет гиганта, който основава и ръководи от 1994 г.

Естествено, когато човек от такъв ранг напуска водещото си поприще, веднага му се търси или приписва ново място, дори на президент на страната, още повече, че има прецедент. Бъдещето ще покаже.

В бележка (обръщение) до колеги и приятели Безос казва, че преходът ще му даде времето и енергията, които са му необходими, за да се съсредоточи върху други проекти: Фонд "Ден Първи" (Day 1 Fund), Фонд "Земя Безос" (Bezos Earth Fund)," "Блу Ориджин" (Blue Origin), "Вашингтон пост" (The Washington Post) и "другите ми страсти". Двата фонда са съответно (най-общо) за подпомагане на млади семейства и за ускоряване на прехода към 100% чиста енергия и равен достъп до чисти въздух, вода и земя. А Blue Origin - това е аерокосмическата компания, основана от Безос през 2000 г.

Изобретателят

"Как се случи това? Изобретението. Изобретението е в основата на нашия успех", пише Безос в обръщението си и изтъква: "Направихме луди неща заедно и след това ги направихме нормални". И изрежда някои от пионерските неща: безумно бърза доставка на Prime, Just Walk Out пазаруване, Climate Pledge, Kindle, Alexa, пазар, изчисления в облак, избор на кариера и много други. "Ако се справите добре, няколко години след изненадващо изобретение, новото нещо става нормално. Хората се прозяват. И това прозяване е най-големият комплимент, който изобретателят може да получи."

Безос не се пенсионира, а ще се фокусира върхи новите си страсти

От бележката се разбира, че 57-годишният Безос планира да продължи да участва в разработването на продукти. "В ролята на изпълнителен председател възнамерявам да насоча енергията и вниманието си към нови продукти и ранни инициативи", пише той.

Каква е тази нова роля? По определение на "Кембридж дикшънъри" изпълнителен председател е лидерът на голяма компания, който също така участва в контрола и организирането на нейните всекидневни дейности.

Ако и в Amazon приемат така тази роля, то Безос ще е напълно навътре с дейностите на компанията.

Да, всеобщото мнение е, че Безос не напуска съвсем, оставайки като изпълнителен председател. Наблюдателите отбелязват, че той дълго е подготвял своя ход - макар това да не се набиваше на очи, особено в период на пандемия, в който беше по-близо до операциите на Amazon.

Времето с Безос

Ходът на Джеф Безос е основна повратна точка в една от най-успешните предприемачески кампании в американската история. Той основава Amazon като онлайн книжарница, преживява дот-ком (dot-com) балона в периода 1997-2000 г. и превръща компанията в един от най-големите работодатели в САЩ с мрежа от съоръжения, достигащи почти всяка част на страната. Безос е един от най-богатите хора в света, като наскоро бе избутан от първото място от изпълнителния директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск.

Безос стана най-богатият човек в света за първи път през 2017 г., надминавайки основателя на Microsoft Бил Гейтс. По това време нетната стойност на притежаваното от него имущество е над 90 милиарда долара.

Оттогава богатството на Безос нарасна с около 100 милиарда долара - "Блумбърг" (Bloomberg) фиксира текущата нетна стойност на 193 милиарда долара, написа "Бизнес инсайдър" (Business insider).

Остава да разберем колко активен в действителност ще бъде Безос в бизнеса на Amazon в новата си роля. Няколко големи ръководители на технологии са напуснали поста главен изпълнителен директор и са продължили да участват в бизнеса на техните компании, включително Лари Елисън в Oracle и Бил Гейтс в Microsoft. Bezos остава един от най-големите акционери на Amazon.

Ще повторя, че (Джеф Безос) не напуска, каза Брайън Олсавски, главен финансов директор на Amazon, цитира го NBC news. "Той ще бъде изпълнителен председател, супер важна роля, супер активен в историята на успеха на Amazon."

На инвеститорите на Amazon може да бъде простена всяка подозрителност, свързана с идването на нов лидер, независимо колко опитен е той. Но поглед към други наследници на изпълнителен директор на някоя от големите технологични компании предполага, че напускането на известния шеф, особено след като той вече е закрепил състоянието на компанията си, може да няма толкова голямо значение, колкото биха си помислили, писа Тейлър Типър във Forbes.

Amazon обяви приходите си за четвъртото тримесечие на 2020 г., отчитайки нетни продажби от 125,6 милиарда долара, което е с 44 процента повече на годишна база. Нетната печалба за тримесечието е била 7,2 милиарда долара спрямо 3,3 милиарда през четвъртото тримесечие на предходната година. Нетните продажби за цялата 2020 г. са за 386,1 млрд. долара, което е с 38% повече от 2019 г. Нетната печалба за 2020 г. е 21,3 млрд. долара спрямо 11,6 млрд. долара за предходната година.

Може ли да тръгне нагоре по стъпките на Тръмп

Някои издания вече почти направиха Безос кандидат-президент през 2024 г.

Британският "Сън" (The Sun) цитира експерта по търговия на дребно Бритайн Лад, който заявил пред Forbes, че "Джеф Безос се оттегля от поста главен изпълнителен директор на Amazon, за да преследва други интереси поради негативна публичност" (има се предвид развода през 2019 г. със съпругата му Макензи - която му помогна да превърна технологичната компания в глобална марка). "Няма да се изненадам, ако Безос стане кандидат за президент на изборите през 2024 г." Експертът изразява увереност, че милиардерът може да започне традиционната за всеки потенциален кандидат поредица от срещи с избиратели из САЩ, за да натрупа подкрепа. (Като мениджър Безос със сигурност има опит от такива срещи с ключови акционери, инвеститори, партньори.)

Лад е разговарял, продължава "Сън", с няколко финансови анализатори от Уолстрийт, които били склонни да вярват, че кандидатура на Безос за Белия дом е "много възможна и правдоподобна". Бизнес стратегът заключи, че "Безос се оттегля като главен изпълнителен директор, за да се съсредоточи върху други интереси, което не е извън сферата на възможностите". И добавя: "Що се отнася до Безос - президент през 2024 г., може ли това да се случи? Да, вярвам, че може".

През 2017 г. Безос твърди, че няма никакви намерения да се кандидатира за президент, настоявайки, че има "много пълноценен живот", пише "Сън", цитирайки "Форбс".

Тогава той каза: "О, не. Не мисля така - обичам живота си. Обичам да съм изобретател (това за изобретателя четем и в обръщението към служителите му). "Обичам Blue Origin, моята космическа компания. Обичам Washington Post ... по принцип имам много пълноценен живот. И наистина ми харесва."

Знае се, че Тръмп и Безос многократно са се сблъсквали, дори експрезидентът на САЩ го "туитна" наскоро като "Джеф Бозо".

Все пак, Безос може и да черпи вдъхновение от Тръмп. Бившият магнат на недвижими имоти също се отказа от контрола върху бизнеса си, включително от "Организацията Тръмп" (The Trump Organization), преди да обяви кандидатурата си за Белия дом през 2015 г.

Специализираното издание SportBettingDime (SBD) написа с дата 9 февруари 2021, че "някой, някъде заложи прилична сума за председателя на Amazon Джеф Безос", което изстрелва коефициента му от +25 000 на +2000".