Амазон (Amazon) е уволнил незаконно две свои служителки, които са сред най-изявените му вътрешни критици, постанови американският Национален съвет за трудови отношения, информира в. "Ню Йорк таймс".

Служителките Емили Кънингам и Марен Коста публично са настоявали компанията да намали въздействието си върху климата и са изразявали загриженост за работещите в складовете й.

Националният съвет за трудови отношения е уведомил Кънингам и Коста, че ще обвини Амазон в несправедливи трудови практики, ако концернът не постигне извънсъдебно споразумение по делото.

Двете жени са сред десетките служители на Амазон, които през последната година са сезирали ведомството за нередности в компанията, макар при повечето други случаи да става дума за оплаквания от мерките за безопасност, свързани с пандемията от коронавируса.

При друг скандал от преди два дни Амазон бе принуден да се извини пред американски когресмен заради това, че е отрекъл съществуването на своя практика, при която служителите са принудени да уринират в пластмасови бутилки. Миналата седмица с туит демократът в Камарата на представителите Марк Покан обвини Амазон, че кара служителите си да уринират в пластмасови бутилки и каза, че фактът, че гигантът плаща по 15 долара на час, не означава, че той е прогресивно работно място. Тогава в официален акаунт на Амазон се появи отговор, който гласеше, че ако твърдението за уринирането в бутилка е вярно, то никой нямаше да работи за компанията.

Впоследствие Амазон призна, че "шофьори могат да имат и са имали проблеми, за да намерят тоалетни" и се извини за първоначалната си реакция.  

На 29 март пък около 2000 служители на Амазон в Германия започнаха четиридневна стачка в знак на протест срещу условията на труд, допълнително влошени от здравната криза.

Затварянето на по-голямата част от физическите магазини в коронакризата доведе до рязък скок в обема на онлайн поръчките при Амазон и потърпевшите са колегите, заяви в комюнике Орхан Акман, отговарящ за търговията в синдиката Ферди (Verdi).

Между 300 и 400 души се включиха в стачката (в нейния първи ден) в логистичния център във Верне, Западна Германия, и около 400 в източния град Лайпциг, според местните синдикални лидери.

Служителите на Амазон в още три града в западната част на страната - Райнберг, Кобленц и Бад Херсфелд - също спряха работа, с което общият брой на стачкуващите нарасна до 2000 души, каза на 29 март Акман пред АФП.