В момента два от мобилните оператори не могат да вдигнат и с една стотинка таксите, коментира вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя обясни, че мобилните оператори са изпратили на своите абонати съобщение, че ще вдигнат цените от февруари, но това тяхно намерение е спряно със заповед на Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката и индустрията.

Причината е, че два от операторите - "Теленор" и "А1", опитаха увеличение на таксите за две години, със задна дата - за 2021 г. и 2020 г. Те нямат право на това, защото в договорите, които са подписали с потребителите, пише, че имат право само един път за една година да вдигат таксите, обясни Нинова и определи това като нелоялна търговска практика.

"Издадохме заповед, с която забранихме това да се случва, и тази заповед я въведохме в т.нар. предварително изпълнение. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксите", коментира тя, предаде БТА.

"Виваком" не подлежи на тази заповед, тъй като не е поискала увеличение за 2021 г. и за 2020 г., а само за 2021 г., посочи Нинова.

Тя съобщи, че вчера двата оператора са обжалвали заповедта по съдебен ред. По думите й, докато не излезе съдебното решение, те не могат да увеличат цените на мобилните телефони с една стотинка.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира темата пред журналисти в парламента преди първата среща на експертния съвет на управляващата коалиция за законодателни промени, които да регламентират дейността на колекторските фирми.

В края на декември А1 и Теленор обявиха, че вдигат месечните такси на абонатите си заради инфлацията.

От А1 посочиха тогава, че увеличението отразява инфлацията през последните две години. Такава промяна е заложена във всички договори за частни и бизнес клиенти.

Очакваният ръстът на месечните такси за първото тримесечие на годината за клиентите на А1 да бъде с 4,1 процента. Официално обаче яснота, с колко с точно ще се вдигнат цените на абонаментните плановете на компанията ще има след като НСИ обяви инфлацията за 2021 година.

От Теленор мотивираха решението си да вдигнат цените на услугите си със същия мотив. От телекома планираха увеличение на цените на всички услуги (освен тези на фиксираните услуги и тези, за които се полага отстъпка заради ТЕЛК решение) с 5% от февруари 2022 година.

Важно е да отбележим, че такива условия са заложени в договорите на телекомите и те не могат да бъдат прекратени, без да бъдат платени неустойки.

"Виваком" също планира да индексира месечните абонаментни такси, като промените ще бъдат минимални и няма да надвишават натрупаната инфлация за 2021 г.

Увеличението на месечните такси ще бъде не повече от 1 лев с ДДС за всяка услуга от февруари 2022-а, пише в съобщението на телекома.