"Причината за забраната за повишаване на цените е, че според нас за тези два мобилни оператора има нелоялна търговска практика. Те имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите, които те сключват с потребителите", коментира в предаването "Преди всички" на БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) във връзка с за наложената от сряда, 30 декември, забрана телекомите A 1 и Telenor да вдигат цените. 

Министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи в сряда в личния си фейсбук профил, че Министерството на икономиката е издало заповеди, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори.

По отношение на третия оператор към днешна дата няма данни за такова намерение, но ние следим ситуацията. В момента няма повишени цени от нито един от операторите. Така че към момента няма неравноспоставеност между тях, коментира Маргаритов.

По думите му нелоялната практика се е изразявала именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни индекса, което не е позволено. 

След 1 януари, ако телекомите решат да се възползват от законовата възможност, защото тези клаузи стъпват на един законов текст като възможност за вдигане на цените, тогава би трябвало те да използват инфалационния индекс за 2021 година, а той още не е обявен от НСИ. Така че на този етап това са само предположения, коментира Маргаритов.

Едно е сигурно, че с предварителното изпълнение на нашите заповеди към момента повишаване на цените няма да има, поясни председателят на КЗП.