Европейската комисия (ЕК) ще предложи проект на законодателство за регулиране на микрочиповете в началото на февруари, на фона на очакванията нуждата на ЕС от чипове да се удвои през следващото десетилетие.

Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Повечето доставки идват от няколко производители извън Европа. Това е зависимост и несигурност, които просто не можем да си позволим", каза фон дер Лайен по време на откриването на Световния икономически форум.

"До 2030 година 20 процента от световното производство на микрочипове трябва да бъде в Европа", добави тя.

Предложението, известно като Европейски закон за чиповете (European Chips Act), ще има за цел да адаптира правилата за държавна помощ, да подобри инструментите при очакван недостиг и кризи, както и да засили изследователския капацитет в блока.

2021 година ще остане в историята на автомобилостроенето като една от най-трудните заради многото производствени проблеми, с които се сблъскаха компаниите в сектора: продължаващата криза с чиповете, логистичните трудности при снабдяването с основни компоненти, постепенното поскъпване на суровините и елeктроенергията.

ЕС работи по проект за около 20 милиарда евро, който да позволи на Европа да овладее технологиите за полупроводници под 5 нанометра, дори под 2 нанометра, до 10-15 години. В проекта са компании като Ен Екс Пи (NXP), Инфиниън (Infineon), ЕсТиМайкроелектроникс (STMicroelectronics), Бош (Bosch), Сименс (Siemens), Ей Ес Ем Ел (ASML). Както и учените от френския център за микрочипове СЕА-Лети (CEA-Leti), института Фраунхофер в Германия и института по микроелектроника ИМЕК (IMEC) в Белгия и Нидерландия. Диалогът е отворен и за телекомуникационни дружества и автомобилостроители.