Кредитори на венецуелската национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) блокираха нейния танкер Icaro с 400 000 барела петрол близо до холандския остров Кюрасао в Карибско море. Те настояват да им бъдат изплатени дълговете за транспорт и складиране на венецуелски петрол, юристът по морско право Ян Бюргерс, цитиран от Bloomberg.

По думите му "търпението на много от кредиторите на Петролеос де Венесуела е изчерпано" и . . . че "по-логичен и правилен начин от задържане на товар няма".

Много партньори на венецуелската петролна компания като корабособственици и оператори за буксир са се обърнали към съдилища в Карибския басейн за получаване на право за конфискуване на венецуелски петрол до сключване на споразумение за изплащане на дължимите суми. 

Петролеос де Венесуела се опитва да избегне блокиране на танкери, заобикаляйки Карибския басейн. Затова през 2018 година само 17 нейни танкера са пребивавали на котва в Кюрасао спрямо 132 през 2017 година.

В понеделник правителството на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции срещу Петролеос де Венесуела в опит да засили натиска върху президента Николас Мадуро да се оттегли.