Авиокомпания Върджин Атлантик (Virgin Atlantic), основана от британския бизнесмен Ричард Брансън, подаде молба в съд в САЩ за съдебна защита от кредитори заради последиците от коронавирусната пандемия за авиосектора, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Превозвачът, базиран във Великобритания, е депозирал съответния документ в американския федерален съд по фалитите в Ню Йорк след процедура във Великобритания.

Стъпката е част от изпълнението на план за преструктуриране, обявен миналия месец, уточни говорител на компанията, цитиран от АП.

Процедурата се подкрепя от мнозинството кредитори на авиокомпанията, която се надява да излезе от нея през септември, отбелязва говорителят.

В рамките на съдебното дело стана известно за сключено споразумение със заинтересованите страни "за консенсусна рекапитализация" на Virgin Atlantic, което ще извади дълга от баланса на компанията и "незабавно ще я позиционира за постигане на дългосрочен растеж", съобщи Би Би Си.

Съдебният ход идва по-малко от месец, след като компанията заяви, че е договорила спасителна сделка на стойност 1,2 милиарда британски лири (1,6 милиарда долара), за да осигури бъдещето си след коронавирусната криза.

Съгласно плана Virgin Group на Ричард Брансън инжектира 200 милиона британски лири и допълнителни средства, осигурени от инвеститори и кредитори.

Милиардерът, шеф на Virgin, получи отказ за финансова подкрепа от правителството на Обединеното кралство, оставяйки авиокомпанията в надпревара с времето за осигуряване на нова инвестиция, отбеляза Би Би Си.

Американската авиокомпания Делта еър лайнс (Delta Air Lines), която притежава 49 процента от Virgin Atlantic, се съгласи да отсрочи дължими към нея плащания, а хедж фондът Дейвидсън Кемпнър (Davidson Kempner) отусна заем от 170 милиона лири.

Останалите 51 процента от Virgin Atlantic са собственост на Върджин груп (Virgin Group) на Брансън.

Това е втората авиокомпания с марка Virgin, която се опитва да се пребори в кризата тази година след Върджин Острейлиа (Virgin Australia). Междувременно новият собственик на австралийската авиокомпания - Bain Capital, обяви, че ще съкрати 3000 работни места.

С дълг от 5 милиарда австралийски долара (3,2 милиарда щатски долара; 2,95 милиарда евро), Virgin Australia бе в лошо финансово състояние още преди епидемията от коронавируса, която разтърси световния въздушен сектор.

На фона на разпространението на вируса и затварянето на австралийските граници за чужденци компанията бе принудена да спре всички международни полети, след което през април оповести, че влиза в процедура по несъстоятелност.