Кубинският държавен монополист в производството на пури Абанос (Habanos) съобщи днес, че миналата година Китай е изпреварил Испания като водещ пазар, предаде Ройтерс.

Нарасналото търсене в азиатския гигант обаче не може да компенсира спада в продажбите навсякъде другаде по света и глобалните приходи на компанията са се понижили с 4 процента до 507 милиона долара, допълва БТА.

Ограниченията за пътувания, наложени през 2020 г. заради пандемията, са оказали сериозен удар върху търсенето от страни, които зависят от туризма, както и на продажбите в безмитните магазини, обяви Абанос в комюнике.

Ръчно свитите кубински пури, с марки като Коиба (Cohiba), Монтекристо (Montecristo) и Партагас (Partagas), според мнозина са най-добрите в света.

Абанос обикновено в началото на годината организира фестивал за богатите почитатели на тютюна и за търговците на дребно, при който те правят обиколка на плантациите и фабриките и се събират вечер, за да пушат пури на екстравагантни партита.

Тази година обаче фестивалът бе заменен от тридневни виртуални събития, започнали вчера, заради пика на пандемията от Ковид-19 в Куба и други страни, които също се борят да удържат разпространението на заразата.

2020-а бе година на предизвикателства не само за нашия бизнес, но и за цялото човечество, коментира Абанос в комюникето.

Пурите са сред водещите експортни стоки за кубинската икономика, която се сви с 11 процента миналата година, след като пандемията и засилените американски санкции влошиха недостига на ликвидни средства.

Карибският остров не може да продава пурите си на най-големия световен пазар за тази стока - САЩ заради действащото от десетилетия американско търговско ембарго.

Европа продължава да е водещият регионален пазар за Абанос с 50 процента от продажбите, следвана от Азиатско-тихоокеанския регион, на който се падат 16,2 процента, според комюникето.

Продажбите в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион са се увеличили съответно с 2 и с 10 процента, казаха на вчерашно събитие високопоставени представители на Абанос, цитирани от държавната Кубинска информационна агенция.

Приходите са се понижили с 31 процента в Африка и Близкия изток и с 21 процента в Северна и Южна Америка