Китайските въоръжени сили забраниха влизането на автомобили на "Тесла" (Tesla) в техни обекти с аргумента, че те създават рискове за сигурността поради инсталираните в тях камери, предаде Ройтерс.

Заповедта нарежда на собствениците на автомобили на "Тесла" да паркират колите си извън обектите, собственост на армията. Живеещите във военни жилища са били информирани за забраната тази седмица, съобщи агенция Блумбърг.

Според "Уолстрийт джърнъл" китайското правителство ограничава достъпа на колите на "Тесла" във военни и държавни предприятия в индустрии, свързани със сигурността и в ключови държавни агенции, защото можели да доведат до изтичане на информация, свързана с националната сигурност.

Акциите на "Тесла", които нараснаха над 8 пъти през миналата година, отбелязаха спад от близо 2 на сто в началото на търговията на нюйоркската борса.

Колите "Тесла"са популярни в Китай и се произвеждат в завод в Шанхай. Те имат няколко малки външни камери, които помагат с паркирането и при управлението на автопило