Необичайно студеното време в щата Тексас, САЩ, повиши потреблението, а цените на електроенергията скочиха драстично. Така в последните дни едно зареждане на автомобил Tesla би струвало по спот цени* около 900 долара, съобщава специализираната интернет платформа oilprice.com.

В дома пълното зареждане на Tesla струва около 18 долара, където се използват зарядни устройства от ниво 1 или ниво 2, според изчисленията на специализирания сайт са автомобили thedDrive.com. Тази оценка се базира на средна цена от 0.14 долара за kWh мощност.

Заради студа и огромния сняг нещата са различни - спот цените Тексас са скочили, тъй като вятърните турбини са замръзнали в ледените бури и по този начин е намален наполовина капацитетът за производство на вятърна енергия из целия щат.

Спот цените на електроенергията на West Hub са се повишили над 9 000 долара за мегаватчас, в сравнение с нормалната цена от 25 долара за мегаватчас, отбелязва FOX Business.

Съветът за електрическа надеждност в Тексас (ERCOT) призова рано в понеделник за ротационни прекъсвания в щата (режим на подаването на електроенергия), тъй като екстремното зимно време принудително спряло вятърните електроцентрали, докато търсенето на електроенергия постави нов рекорд през зимата.

Смразяващият студ и ледените бури доведоха до спиране на почти половината от вятърните мощности в Тексас.

"Имаме работа с прекъсвания на производството, по-високи от нормалните, поради замръзнали вятърни турбини и ограничени доставки на природен газ, достъпни за генериращите блокове", твърдят от ERCOT.

*Спот цената е борсова цена, която играч на пазара заплаща, за да получи определен актив на борсата на момента, като обменът на търгуваната стока и парите се случва незабавно.