Китайската компания БайтДенс (ByteDance) не възнамерява да продаде на САЩ алгоритъма на приложението ТикТок (TikTok). Това пише днес в. "Саут Чайна морнинг пост", позовавайки се на източник, предаде ТАСС.

Компанията няма да предаде изходния код на никой купувач от САЩ, но американският технологичен екип на ТикТок може да разработи нов алгоритъм, според източника. По негова информация БайтДенс вече е уведомила американските власти и потенциалните купувачи за решението си.

Президентът Доналд Тръмп обяви на 31 юли, че планира да забрани ТикТок в САЩ. По-късно той заяви, че Майкрософт (Microsoft) или друга американска компания трябва да сключи сделка за придобиване на социалната мрежа от БайтДенс до 15 септември, в противен случай приложението ще бъде забранено в страната. Притесненията на американската администрация във връзка с ТикТок произтичат от твърденията, че ръководството се занимава с пропаганда и предава потребителски данни на китайските власти. На 14 август Тръмп подписа указ, задължаващ китайската компания да продаде всичките си активи, свързани със социални мрежи, на територията на САЩ, припомня ТАСС.

На 24 август представители на американското подразделение на ТикТок внесоха иск срещу администрацията на САЩ във федералния съд на Централния окръг на Калифорния. Те настояват да се отмени решението за възможна забрана за работата на ТикТок в страната.