Китайското правителство затруднява продажбата на американските активи на социалната платформа ТикТок (TikTok), която бе разпоредена от администрацията във Вашингтон, информира Асошиейтед прес.

Китай въведе в петък ограничения върху износа на технологии за изкуствен интелект, които изглежда обхващат типа, използван от ТикТок, за да определя кои видеоклипове да предлага на потребителите си. Това означа, че китайският собственик на платформата, БайтДенс (ByteDance) ще трябва да получи лиценз, за да изнася въпросните технологии за чуждестранни компании, допълва БТА.

Администрацията на Доналд Тръмп заплаши да забрани ТикТок и нареди на БайтДенс да продаде бизнеса си в САЩ, позовавайки се на рискове за националната сигурност. Правителството се тревожи, че данните на потребителите се предават на китайското правителство. ТикТок отрича тези обвинения и води дело в опит да попречи на Вашингтон да наложи забраната.

Сред евентуалните купувачи на американското подразделение на социалната медия са Майкрософт (Microsoft) и Уолмарт (Walmart), а вероятно и Оракъл (Oracle).

Новите ограничения, обявени от китайските власти могат да бъдат "тактика за повишаване на стойността" на ТикТок, посочват анализатори.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи миналата седмица, че БайтДенс иска 30 млрд. долара за американското си подразделение, но среща съпротивата от евентуалните купувачи. Според материал на изданието от вчера преговорите по сделката са се забавили.