Спадът на германската икономика все още не е преодолян, най-вече заради слабото търсене в промишления и в строителния сектор. Това посочва в месечния си доклад германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank), публикуван днес и цитиран от ДПА и БТА.

"Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Германия вероятно ще намалее леко през четвъртото тримесечие на 2023 г.", отбелязва Бундесбанк.

Това би представлявало свиване на германския БВП за второ поредно тримесечие, което би означавало, че най-голямата европейска икономика ще е изпаднала в техническа рецесия, посочва ДПА.

Икономистите към централната банка очакват потреблението на домакинствата в Германия да започне бавно да се възстановява на фона на повишаване на заплатите в условията на снижаване на инфлацията.

Бундесбанк прогнозира, че БВП на страната вероятно ще се увеличи леко в началото на идната година.

Централната банка очаква икономиката на Германия да се свие с 0,1 на сто през цялата 2023 г. Тя понижава прогнозата си икономическия растеж през 2024 г. от 1,2 на сто (юни 2023 г.) на 0,4 на сто (декември 2023 г.). 

Понастоящем слабото търсене от чужбина е основната спирачка за промишлеността, а към него се добавят и все още ограниченото частно потребление и по-високите финансови разходи, които възпират инвестициите. Картината обаче скоро ще се разясни. Още от началото на 2024 година германската икономика вероятно ще се върне по пътя на растежа, като постепенно ще увеличи скоростта, каза преди дни президентът на "Бундесбанк" Йоахим Нагел.

През 2025 г. и 2026 г. икономиката ще нарасне съответно с 1,2 на сто и 1,3 на сто. Тя ще се възползва основно от два фактора: Износът ще нарасне на фона на разширяването на външните пазари за продажби, а благодарение на стабилния пазар на труда, значителния растеж на заплатите и спадащата инфлация, домакинствата отново ще харчат повече пари за потребление. Реалните доходи на домакинствата ще нараснат значително, подчерта Нагел.

Експертите на "Бундесбанк" прогозират, позовавайки се на Хармонизирания индекс на потребителските цени, че инфлацията вероятно ще се понижи до средна годишна стойност от 6,1 на сто през 2023 г. и ще намалее допълнително до 2,7 на сто идната година.

Цената на електроенергията ще се свие рязко, като при хранителните стоки също ще се наблюдава значително понижение. Само тази година основната инфлация (която изключва цените на енергията и хранителните стоки) ще достигне пик от 5,1 на сто. Идната година тя ще намалее значително - до 3 на сто. През 2026 година нивото на основната инфлация ще намалее до 2,2 на сто.

Според експертите на "Бундесбанк" държавните финанси ще се възползват от временните мерки за подкрепа, които постепенно изтичат. Тази и идната година ще е налице по-голямо влияние на разходите за отбрана и пенсии в Германия.