Германски фермери, протестиращи срещу промените в селскостопанската политика, която ограничава субсидиите, нарушиха трафика на множество места в северната и източната част на страната, информира ДПА, на която се позова БТА.

В североизточната провинция Меленбург-Предна Померания фермери блокираха със стотици трактори входове към магистралите. В окръг Клопенбург в северозападната провинция Долна Саксония основният път е блокиран от 40 машини.

В Саксония по данни на полицията е възпрепятствано движението по няколко обходни пътя в района на Дрезден, протестиращи се събират и по четири магистрали.

На плакат на един от тракторите може да се прочете: "Вашата политика съсипва и последните ферми!"

Thomas Frey/dpa/dpa via AP/БТА

Повече от 550 протестиращи със селскостопански машини се включиха в демонстрация пред Бранденбургската врата в Берлин тази сутрин. Полицията е преброила 566 трактора, камиони, микробуси и ремаркета, както и 550 души на основния булевард към столичната забележителност. В протеста са се включили и много шофьори на автобуси и камиони, както и търговци.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек по-рано предупреди, че протестите биват "превземани" от екстремистки сили и призова демокрацията да бъде защитена, предаде ДПА.

Какво искат фермерите

Фермерският протест с трактори пред Бранденбургската врата започна предупредително още в средата на миналия месец - под мотото "Твърде много е твърде много". "Ако не се вземе положително решение, от януари започване масова съпротива. Няма да се примирим", заяви на 18 декември за ДПА шефът на една от фермерските асоциации Йоахим Руквийд. 

Германската фермерска асоциация сега призова за седмица на протестни действия срещу спирането на субсидии за сектора. Основният проблем е отстъпката за дизеловото гориво за селскостопански цели и въпреки че правителството се отказа от незабавното ѝ премахване в полза на поетапно свиване, това не задоволи представителите на бранша.

Снимка: AP/БТА

Според асоциацията селското стопанство ще загуби 1 милиард евро, ако фермерите не получат поне частични компенсации за скъпия дизел или трябва да плащат допълнителни такси за возилата си. 

Вероятно между интензитета на протестните действия в отделните региони ще има значителни различия. В Ерфурт се очаква 900 трактора да се включат в основната демонстрация на фермерите в Тюрингия. В Северна Германия град Хамбург предупреди за нарушения в трафика, тъй като фермери от съседната провинция Шлезвиг-Холщайн планират протестни колони от няколко посоки.

Снимка: Christoph Schmidt/dpa via AP/БТА

В Долна Саксония протестите са довели днес до спиране на производството на "Фолксваген" (VW) в Емден, съобщава германското издание "Билд", цитирано от БТА.

Работниците в завода не са дошли на работа и поради това производството е трябвало да бъде спряно, посочва изданието на сайта си. Очаква се утре дейността да бъде възобновена.

Малката отстъпка на правителството

Федералното правителство се отказа частично от проекта за поетапно намаляване на субсидиите за горива в сектора. Противно на това, което се предвиждаше, преимуществата при данъците за превозните средства за горското и селското стопанство, се запазват, се посочва правителствено съобщение, разпространено миналия четвъртък.

"Без фермери няма бъдеще"

Снимка: (J'rg Carstensen/dpa via AP/БТА

Премахването на данъчната отстъпка за дизелово гориво за селскостопански цели ще стане постепенно, а не изведнъж, "за да се даде на засегнатите компании повече време да се приспособят", посочиха властите.

Без фермери няма храна, няма и бъдеще: окупация на градския парламент в Кил

Christian Charisius/dpa via AP/БТА

"През 2024 година данъчната отстъпка ще бъде намалена с 40 на сто. През 2025 и 2026 година ще има ново намаление - с 30 на сто, за да се стигне до 2026 година, когато потребяваните количества повече няма да бъдат субсидирани", уточнява правителството в комюникето си.

До тези решения се стигна след сключено на 4 януари споразумение между канцлера социалдемократ Олаф Шолц, вицеканцлера, представител на Зелените, Роберт Хабек и министъра на финансите либерал Кристиан Линднер.