Броят на корпоративните фалити в Германия силно се е увеличил през 2023 г., но това може да е само началото, предупреждава германският в. "Ханделсблат", цитиран от БТА.

Експерти очакват случаите на несъстоятелност на компании да се увеличат с повече от 30 процента през новата година, сочи анализ, изготвен по поръчка на изданието от консултантската компания "Фалкенщег" (Falkensteg).

През 2023 г. в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 000 фирми, което е увеличение с 26 процента спрямо предходната година.

Допускането, че ръстът на фалитите през 2024 г. ще е 30-процентен, означава, че се очакват около 19 500 фирми, изпаднали в несъстоятелност.

Все по-често засегнати от тенденцията са компании с оборот от над 10 милиона евро, оценяват експертите.

С тези данни Германия се нарежда над средното световно ниво за корпоративни фалити, според кредитния застраховател "Алианц трейд" (Allianz Trade).

Тенденцията не се дължи единствено на "отложения ефект" от периода на пандемията.

"През 2024 г. може да се сблъскаме с увеличаване на фалитите с над 30 процента", предупреждава Йонас Екхарт, партньор във "Фалкенщег".

Тази прогноза е значително по-песимистична от изготвяната от други експерти, като според "Алианц трейд" може да се очаква увеличаване на фалитите с "едва" 10 процента.

"Истинският ефект от множеството кризи през 2023 г. ще се отрази на броя на случаите на несъстоятелност едва през новата година", посочва Екхарт. Неблагоприятната тенденция остава насочена основно към секторите на търговията, модата и здравеопазването, както и към недвижимите имоти и строителството. По-тежка ситуация обаче може да се очертае също така в ресторантьорството, производството на машини и промишлено оборудване.