Компаниите в сектора на търговията на дребно в Германия са по-песимистично настроени за състоянието на бизнеса си през декември, тъй като не се оправдават техните очаквания за солиден ръст на продажбите им по време на коледните празници. Това сочат данните от ново проучване на германския икономически институт "Ифо" (Ifo), публикувани днес и цитирани от ДПА и БТА.

Индексът на "Ифо", който отразява равнището на доверие на германските компании в сектора на търговията на дребно за състоянието на бизнеса им, се срива до -12,1 пункта през този месец при -8,8 пункта през ноември.

"Бизнесът на много търговци на дребно през първите седмици на празничния сезон не е толкова успешен, отколкото те очакваха", се казва в изявление на Патрик Хьопнер, експерт към института "Ифо".

Инфлацията в Германия, която се забавя до 2,3 на сто на годишна основа през ноември, след като беше достигнала двуцифрени стойности в края на миналата година, е възможно да започне да се повишава отново в началото на идната година. Това може да стане заради намаляването на определени субсидии и увеличаването на някои данъчни ставки, нещо които се очаква да бъдат заложено в бюджета на Германия за 2024 г., който предстои да бъде приет, посочва ДПА.

"Потребителите продължават да ограничават покупките си, заради което началото на 2024 г. вероятно ще бъде трудно за търговците на дребно (в Германия - бел. ред.)", отбелязва икономическият експерт Патрик Хьопнер.