"Преди 2 години със задна дата бе променена цената на газа, коетодоведе до сътресения във всички сфери на икономиката. В момента цената на природния газ се вдига две последователни тримесечия. Ако преходът от въглища към зелена енергия преминава през природен газ и продължи 10 или 15 години, какво ще се случи ако всяка година цената на газа е коренно различна?" възкликна изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

Според директора на ТЕЦ Бобов Дол е важно стратегията и сроковете за затварянето на въглищните централи и мините да се преразгледат и то в кратки срокове.

"В ТЕЦ Бобов Дол сме решени да постигнем зелено производство и да се борим за бъдещето на ТЕЦ-а! Избрали сме да реализираме трансформацията чрез производство на енергия от природен газ, фотоволтаици, а на по-късен етап и от зелен водород." каза инж. Спасов.

Държавата трябва да предоговори сроковете за преминаване към зелена енергия диференцирано с всяка държава членка.

"Не е резонно сроковете за завършване на енергийния преход на Германия и България да са еднакви. Ако сроковете за Германия са поносими, то за да постигнем зелена енергия по същото време, ще предизвикаме множество негативи за населението и икономиката. А както знаем, ЕС държи на равенството! Без диференцирани срокове, които да са по силите на всички членки няма да има равенство." каза инж. Спасов.

Инж.Спасов каза, че не е против "позеляването" на производството на енергия, дори напротив, за пореден път заяви, че е решен ТЕЦ Бобов Дол да постигнат именно тази цел. Но инж. Спасов посочи, че ефектът от постигането на нулевовъглеродна икономика на ЕС няма да е толкова голям, защото някои от страните извън ЕС, които са на теритроията на стария континент, продължават да горят твърди горива и да замърсяват въздуха, който дишаме и в ЕС.

"Интересна е ситуацията с Централата "Турув" в Полша близо до границата с Чехия. Поляците удължиха живота на мината в Турув от 2026 година до 2044 година. Чехия заведе дело в Европейския съд срещу Полша, с което оспорва разрешителното за мината. Това е първото в историята на ЕС дело, в което една членка съди друга членка за опазване на околната среда!" разказа инж. Спасов.