"Нестле България" стана инвеститор на годината за 2020 г. Компанията спечели благодарение на инвестицията си от 23 млн, лв. в роботизирана поточна линия в завода си, за да дигитализира производството си и да повиши конкурентоспособността си в световен мащаб. Фирмата изнася за над 35 страни.

Наградата на "Нестле България" беше връчена от вицепремиера Томислав Дончев на традиционната церемония на Българската агенция за инвестиции, която обаче тази година се проведе онлайн заради пандемичната обстановка.

Дончев благодари за доверието от страна на компанията към държавата. С нетърпение чакам да дам това признание и да го споделя с колегите ми от "Нестле България" които са над 1000 човека. За 26 години средногодишните ни инвестиции са в рамките на 10 млн. лв., 70% от тях са преки инвестиции в нашата фабрика, свързани с устойчивото развитие. Нашият най-важен приоритет е грижата към хората и природата и опазването на околната среда", заяви изпълнителният директор Петър Стоилов.

Втората най-важна награда взе "САМЕЛ 90" АД за изградения от него комплекс край Самоков. Засега инвестицията е за 5 млн. лв., но в следващите години ще стигне 30-40, за да се направят предвидените спортна зала, плувен басейн, възстановителен център, хотели и къщи, каза изпълнителният директор Петър Георгиев

"М+С Хидравлик" АД спечели награда за инвестиция в разширяване на бизнеса, заради новия си производствен корпус в Казанлък. Той дава работа на 150 човека, а инвестицията в него е за 21 млн. лв. Компанията изнася над 630 хил. броя хидравлични продукти за над 40 държави. Наградата взе Марин Маринов, директор финанси и администрация.

"МД Електроник" ЕААД взе статуетка в категория "Инвестиция в човешки капитал". Компанията е съвсем нова - от юни миналата година, като вече са наети 200 служители, а тази година предстоят още 250. "Назначаваме хора от региона, служителите ни са млади", поясни Мирослава Маринова, директор човешки ресурси на фирмата, произвеждаща продукти за над 200 модела автомобили.

Друга компания от автомобилната индустрия - "Роберт Бош" ЕООД, спечели "Инвестиция в иновативен бизнес" за R&D дейността си у нас. Те са участвали в над 40 иновативни проекта, свързани с автономни автомобили, електромобилност и др.

"Сдружение за деца с онкохематологични заболявания", които са построили първият възстановителен център за деца с такива заболявания в България и на Балканите край Костинброд, бяха отличени за успешен стартъп през 2020 г. Инвестицията е за 3,7 млн. лв. и включва къщи, плувен басейн, столова, зали за занимания.

Турската компания "Шише джам" получи награда от вицепремиера Марияна Николова в категория "Най-устойчива инвестиция". Компанията има 3 завода у нас - за автомобилно, плоско и домакинско стъкло, а през годините са вложили у нас 800 млн. долара.

Варна стана общината с най-много инвестиции - през 2020 г. тя е вложила над 90 млн. лв. в образователна инфраструктура и е увеличила инвестициите си в тази сфера въпреки кризата. Бургас пък е общината най-добър партньор на БАИ за 2020 г., тъй като тя е подкрепила много инвеститори и проекти.

Награда "Иновативен продукт на годината" беше връчена на компанията "Насекомо", която произвежда фураж за животни и органичен тор от насекоми.