Индия е готова да предложи стимули на американския производител на електромобили Тесла (Tesla), за да осигури на компанията по-ниски производствени разходи от Китай, ако тя се ангажира да произвежда колите си в страната. Това посочи индийският министър на транспорта Нитин Гадкари, цитиран от Ройтерс.

Милиардерът Илон Мъск регистрира компания в Индия преди броени седмици, правейки стъпка към влизане в страната, може би още в средата на 2021 година, допълва БТА.

Според източници Тесла планира да започне с внос и продажба на електрическия си седан Модел 3 (Model 3) в Индия.

Индия иска да засили местното производство на електромобили, батерии и други компоненти за тях, за да намали скъпия внос и да ограничи замърсяването в големите градове.

Световните автомобилостроители се надпреварват да започнат производство на електромобили на фона на усилията на редица страни да намалят въглеродните си емисии.

В Индия обаче миналата година са били продадени едва 5000 електромобила сред 2,4 милиона нови коли, тъй като евентуални купувачи са обезкуражени от почти липсващата инфраструктура от зарядни станции и високата цена на този тип превозни средства.

За сравнение, в Китай, където Тесла вече има производство, през 2020 г. са били продадени 1,25 милиона пътнически автомобила, задвижвани с алтернативни енергийни източници, включително електричество, от общо 20 милиона нови коли.

На китайския пазар Тесла отчита над една трета от глобалните си продажби.