Китайският телекомуникационен гигант Хуауей (Huawei) обяви днес, че приходите му са нараснали значително по-бавно през първото тримесечие, когато усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса блокираха китайската икономика, предадоха световните агенции и БТА.

Компанията уточни, че приходите й за първите три месеца на годината са се увеличили с 1% до 182,2 милиарда юана (25,72 милиарда долара) спрямо растеж от 39% миналата година. Маржът на чистата печалба за разглеждания период се е свил до 7,3 процента спрямо 8 на сто година по-рано, отбелязва Ройтерс.

Публикуваните днес данни на Хуауей, който не е листван на борсата, са сред първите на големи китайски компании, хвърлящи известна светлина върху последиците за икономиката от болестта, появила се в Китай през декември преди за обхване целия свят, допълва АФП.

Хуауей, който е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване и номер две в производството на смартфони след Самсунг, не свързва пряко забавянето на растежа на приходите с коронавируса, който "замрази" потребителските разходи и световните вериги за доставка.

Компанията обаче посочи, че тя и доставчиците й работят за преодоляването на "тежките предизвикателства, с които се сблъска производството и възобновяването на дейността".

Публикуваните днес данни сочат, че пандемията оказва по-сериозно предизвикателство, поне в краткосрочен план, отколкото американската кампания за изолиране на компанията в световен мащаб.

Миналия месец Хуауей съобщи, че представянето му за цялата 2019 година е било стабилно, като приходите на компанията са се увеличили с 19,1 на сто въпреки усилията на САЩ да я изолира.

Вашингтон лобира съюзниците му да не работят с Хуауей, тъй като подозира, че телекомуникационното оборудване на компанията може да дава възможност на Пекин да шпионира световния комуникационен трафик.