Доставчикът на автомобилни части Бош (Bosch) трябва да плати 90 милиона евро (100 милиона долара) за участието си в скандала с манипулиране на дизеловите емисии, избухнал във Фолксваген (Volkswagen) през 2015 година, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Съобщението бе направено от прокуратурата в Щутгарт.

Глобата е значително по-ниска от сумата, наложена на марките в групата Фолксваген - Фау Ве (VW), Ауди (Audi) и Порше (Porsche). Те бяха глобени с общо над 2 милиарда евро.

По-голямата част от глобата на Бош - 88 милиона евро - са конфискувани печалби от продажбата на части. Останалите 2 милиона евро са за прикриване на нарушението. Автомобилопроизводителите трябваше да платят много повече под формата на върнати печалби.

Бош доставя системите за контрол, които Фолксваген е използвал за манипулиране на емисиите азотен оксид чрез прикриване на действителните данни при тестване на колите.

Прокурорите заявиха, че работят по предположението, че служителите на автомобилните компании са отговорни. Въпреки това разследванията сред персонала на Бош ще продължат.

Скандалът с дизеловите емисии струваше на самия Фолксваген милиарди евро, припомня АП.