Германските застрахователи Allianz и Munich Re подновиха покритието на излезлия от строя контролиран от Русия газопровод "Северен поток-1", съобщи Ройтерс, като се позова на петима свои източници, запознати с въпроса. Това показва, според агенцията, че възстановяването на газопровода от Русия до Германия не е изключено след, както се предполага, извършения саботаж.

Застраховката от две от най-големите германски компании е от решаващо значение за дългосрочно бъдеще на тръбопровода, който беше основният маршрут за руски газ към Европа в продължение на десетилетие преди взрива миналия септември. Въпреки решението на Munich Re и Allianz от Кремъл обявиха днес, че не "са твърде оптимистично настроени" относно бъдещето на газопроводите "Северен поток 1 и 2".

Сега изразеното от застрахователите намерение е в контраст с публичната позиция на Германия за прекъсване на връзките с Москва, но един от петте източника каза, че германското правителство не се е противопоставило. Повечето западни инвеститори са отписали дяловете си от проектрната компания оператор.

Munich Re, Allianz и канцлерството на Германия отказаха коментар, докато министерството на икономиката заяви, че застраховката не е част от държавната подкрепа, оказана в миналото от правителството на проекта.

Русия има 51% дял в "Северен поток-1" (Nord Stream AG) чрез дъщерно дружество на държавната енергийна група "Газпром".

Някои от германските акционери на Nord Stream подкрепят поне съхранението на повредения тръбопровод, в случай че отношенията с Москва се подобрят, казаха поотделно двама души, запознати с въпроса. Един от тях дори каза, че Берлин толерира подобен подход към инфраструктурата, въпреки че отбеляза, че енергийните връзки с Русия са прекъснати.

Всички източници от застрахователната индустрия и търговията отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на проблема, изтъква Ройтерс.

Застрахователната полица покрива щети по тръбопровода и проблеми, породени от прекъсване на преноса, каза един от източниците. Наличието на застраховка също така би улеснило всички ремонтни дейности, необходими за възобновяване на доставките на газ под Балтийско море за Европа.

Докато вносът на руски суров нефт и петролни продукти е забранен съгласно санкциите на Европейския съюз (ЕС), вносът на руски газ е разрешен. Западът обаче се опитва да намери алтернативи.

Михаел Кречмер, лидер на консерваторите в Източна Саксония, каза пред вестник "Берлинер Цайтунг" (Berliner Zeitung) през януари, че тръбопроводът трябва да бъде ремонтиран и Германия трябва да запази възможността да внася отново през него.

Вероника Грим, един от главните икономически експерти и съветници на правителството, каза, че донеотдавнашната политика на Германия да разчита на евтин руски газ, за да подкрепя икономиката и да гради политически връзки, вече не е жизнеспособна.

"Все още има някои, които следват остаряла логика по отношение на възстановяването на енергийните връзки с Русия след войната (в Украйна)," каза Грим пред Ройтерс.

Говорителят на министерството на икономиката заяви, че през 2010 г. федералното правителство е подкрепило изграждането на "Северен поток-1" с гаранции за експортни кредити и отделна финансова кредитна гаранция, като добави, че не е имало допълнителна федерална подкрепа.

През септември 2022 г. няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопровода "Северен поток-1" и новоизградения "Северен поток-2", всеки с дължина повече от 1200 км, които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Миналия месец източници на Ройтерс отбелязаха, че подводните газопроводи на компанията Nord Stream трябва да бъдат запечатани и че няма планове за предстоящ ремонт или повторно активиране на дейността. Други източници описват процеса по евентуално запечатване като възможност за поддържане на тръбопровода в латентно състояние.