Дания покани консорциума "Норд стрийм" (Nord Stream AG) да участва в изваждането на цилиндричен обект, открит в близост до газопровода "Северен поток-2", половин година след експлозиите на тръбопроводите в Балтийско море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Предложихме на компанията собственик "Норд стрийм" да участва в операцията", се казва в комюнике на Датската енергийна агенция.

Акционери в Nord Stream AG, базираният в Швейцария оператор на двата газопровода близнаци, са "Газпром" (51% от акциите в капитала), Engie (9,0%), Gasunie (9,0%), Wintershall DEA (15,5%), PEG Infrastruktur AG (E.ON) (15,5%). Нидерландският газопреносен оператор "Газуние" (Gasunie) съобщи, че е отписал 9-процентния си акционерен дял. 

Датата на операцията още не е определена, неизвестно е също какво е отговорило дружеството оператор, в което мажоритарен акционер е руският концерн "Газпром".

Все още неидентифицираният обект според агенцията не застрашава сигурността. Предвижда се той да бъде вдигнат с помощта на датските сили за отбрана.

Наскоро бе съобщено за датски военни кораби на мястото.

Близо половин година след взривовете, повредили двата газопровода "Северен поток", остава неизвестно кой носи отговорност за подводното нападение, при все че съседните страни (Германия, Швеция и Дания) водят криминални разследвания.

В началото на март Германия съобщи, че разследва кораб, който може да е доставил експлозиви на мястото, но все още не може да направи изводи за извършителите на диверсията.