Гърция задържа руски петролен танкер край остров Евбея като част от санкциите на Европейския съюз, наложени на Москва заради нейната инвазия в Украйна, съобщи гръцката брегова охрана във вторник, на която се позова Ройтерс.

По-рано този месец ЕС забрани акостирането на кораби под руски флаг на пристанищата на 27-те страни членки, с някои изключения, след като прие нов широк кръг от санкции срещу Русия.

"Пегас" (Pegas) плаващ под руски флаг, с 19 души екипаж, беше задържан близо до Каристос, малък пристанищен град на южния бряг на Евбея, който се намира в непосредствена близост до континенталната част на Гърция, близо до столицата Атина.

"Корабът е иззет като част от санкциите на ЕС", каза служител на Министерството на морското дело и островна политика на Гърция. Служител на бреговата охрана пък отбеляза, че нефтеният товар не е конфискуван.

По-рано "Пегас" съобщи за проблем с двигателя. Бурното море го принуди да акостира точно до Каристос, където беше заловен, съобщи Атинската информационна агенция.