Германският автомобилен гигант Фолксваген се насочва към Турция, където ще направи новия си завод. Затова решаващ фактор при изборите са редица обстоятелства, съобщава германското издание Handelsblatt.


Първият аспект са парите. Правителството в Анкара е готово да предостави голяма сума за подкрепа на строителството на нова фабрика за автомобили, съобщава изданието, като се позовава на информирани източници. Като най-възможна локация на новата база се посочва западна Турция близо до Измир.

Турската страна е обявила, че ще покрие значителна част от планираните инвестиционни разходи - около 1,3 милиарда евро.

С такава финансова подкрепа Турция може лесно да се противопостави на предложения от България. Правителството в София масово насърчава създаването на нова фабрика VW в тяхната страна. "За България казват, че държавата е част от Европейския съюз и по този начин гарантира определена правна сигурност", заяви мениджър на Фолксваген.

Стратегиите на Фолксваген не са мислили за всичко. Те трябва да намерят място за нов завод, в страна с ниски заплати и добри възможности за продажби. Унгария и Полша бързо отпаднаха от списъка, защото заплатите са твърде високи. Така останаха Румъния, Сърбия, България и Турция.

Paзгoвopитe oбaчe вce oщe нe ca пpиĸлючили, a решението се определя като предварително.