Министърът на икономиката Емил Караниколов се въздържа от коментари по темата за решението на германския автомобилен концерн "Фолксваген" за бъдеща инвестиция в страната, но заяви, че България има готовност да произвежда автомобили. Работниците и бизнесът в България стигнаха до ниво, когато могат да правят цели автомобили, допълни пред журналисти министърът след участието си в конференцията на Българската петролна и газова асоциация.

Той изтъкна, че всеки стратегически инвеститор трябва сам да обяви за решението къде ще направи нови вложения и допълни, че скоро се очаква решението на Борда на директорите на компанията.

По-рано днес стана ясно, че ръководството на Фолксваген е отложила решението си, в коя държава ще строи завод за автомобили. Компанията избира между България, Сърбия и Турция.

Преговорите между България и автомобилния производител "Фолксваген" продължават и решението на компанията къде да изгради бъдещия си завод в Източна Европа ще е ясно най-късно през октомври, съобщи за БНР изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер" арх. Любомир Станиславов.

"Имаше създадено едно фалшиво усещане за това, че се очаква да има решение в рамките на вчерашния или днешния ден. Но, ако се следят много внимателно документите на самата компания, ще се види, че има процедура, която продължава. Преговорите с потенциалните локации всъщност тепърва преминават на завършваща фаза. Така че решението по отношение на това къде ще бъде техният нов завод, се очаква в този период от юни до октомври. И всякакви спекулации с по-ранни дати или предварително одобрени или избрани локации в случая са, меко казано, неуместни", коментира Станиславов и призова да спре с говоренето по темата, което би попречило на продължаващите преговори.

Той прогнозира, че в следващите години в страната ни ще бъдат изградени най-малко още 2 автомобилни завода.

Приватизация и инвестиции

В отговор на въпрос за сливането на агенциите по приватизация и по инвестициите, министър Емил Караниколов каза, че това е задължително и целта е засилване на инвестиционната част. Той мотивира сливането и с факта, че експертите от приватизационната агенция досега са работили със сериозни инвеститори и с документи, с които работят и в Агенцията за инвестиции. Караниколов изтъкна, че приватизацията вече е изчерпана като механизъм. Министърът съобщи, че новата агенция, която ще обедини двете досегашни, ще остане с двустепенна форма на управление. Това е най-добрият орган, поради тази двустепенна форма на управление, която ще зависи както от НС, така и от МС, допълни министърът.

По въпроса за отпадането на забранителния списък на предприятията за приватизация, министърът напомни, че досега по закон при приватизация на държавно дружество, което е в този списък, трябва да се вземе решение за това от НС. Сега този забранителен списък отпада и занапред приватизацията на всичко ще става само след санкция на парламента, подчерта министър Караниколов и напомни, че и в момента има дружества, които не са в забранителния списък.

Постигнатите резултати от членовете на Българската петролна и газова асоциация са важен показател за развитието на българската икономика, каза още министърът.

В рамките на конференция по този повод министърът изрази увереност, че активното сътрудничество с организацията ще продължи и в работата на Консултативния съвет по ресорния закон, което по думите на министъра ще е гаранция за вземане на решения в диалогичен режим за подобряване на бизнес-средата за бранша, който е стратегически за цялата икономика.