Фолксваген (Volkswagen) ще предяви иск за нанесени щети срещу бившия си главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн и бившия шеф на Ауди (Audi) Руперт Щадлер във връзка със скандала с дизеловите емисии, предаде Ройтерс.

Германската група обяви, че при проведеното широкообхватно разследване е установено, че Винтеркорн и Щадлер не са осъществили необходимия надзор, както изискват задълженията им. Следователите не са открили нарушения на други членове на управителния съвет.

Винтеркорн и Шадлер отрекоха да носят отговорност за скандала.

Фолксваген призна през 2015 година, че е използвал нелегален софтуер, за да манипулира резултатите от тестовете на дизеловите двигатели в САЩ, което доведе до най-голямата криза в историята на германския автомобилостроител.

Скандалът струваше на компанията над 32 милиарда евро (38 милиарда долара) за глоби, ремонти и съдебни разходи.

Надзорният съвет на Фолксваген тегли черта и приключи разследването, започнало през октомври 2015 година за причините, довели до дизеловата криза и и изясняването които са отговорните за това лица, съобщи автомобилният концерн.

В резултат от разследването Надзорният съвет реши на днешното си заседание да предяви иск за нанесени щети срещу бившия председател на управителния съвет Мартин Винтеркорн и председателя на управителния съвет на Ауди Руперт Щадлер заради това, че не са спазили задълженията си за надзор в съответствие със закона за акционерните дружества.

Адвокатите на Винтеркорн заявиха в комюнике, че бившият главен изпълнителен директор съжалява за решението на надзорния съвет и отхвърля обвиненията срещу себе си.

Професор Винтеркорн е наясно, че надзорният съвет е задължен да оцени възможни искове и вероятно да ги заяви. Той ще се опита да изясни тези въпроси в консултации с Фолксваген, се допълва в комюникето.

Адвокатите на Шадлер не бяха открити за коментар.