Германският автомобилостроител "Фолксваген" е постигнал споразумение с 235 000 собственици на дизелови коли в Германия за обезщетение, което да компенсира вредите от скандала с манипулирането на емисиите отработени газове, информира ДПА и БТА.

Споразумението е резултат от оттегляне на груповия иск, който бе заведен от германските собственици, малко преди изтичането на крайния срок за сключване на извънсъдебно споразумение. Това съобщи Клаус Мюлер, ръководител на потребителската организация, която представлява собствениците.

Никога преди толкова много потребители не са печелили с един удар, подчерта Мюлер.

Според Фолксваген ще бъдат изплатени около 750 млн. евро, като ще се почне в началото на идната седмица. Обезщетенията са за собственици на по-стари дизелови коли, на които бе забранено да се движат по някои пътни участъци в Германия, където се отчита силно замърсяване.

В колективния иск се включиха около 90 процента от 260 000-те собственици които имат право на това и резултатът надминава очакванията, посочи концернът.

Клиентите на Фолксваген ще получат между 1350 и 6250 евро според възрастта и модела на техния автомобил. По още 17 000 се извършва разследване.