Европейската комисия започва антикартелно разследване срещу американският гигант в онлайн търговията Амазон (Amazon), за да провери дали компанията използва данни от независими търговци на дребно за получаване на пазарно преимущество, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


ЕС започна предварително разследване по въпроса миналата година, което според еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер е показало, че "Амазон изглежда използва информация, която е чувствителна от гледна точка на конкуренцията - за продавачи на платформата, техните продукти и трансакции, правени през нея".

Използването на тази информация би дало на Амазон конкурентно преимущество, отбелязва Асошиейтед прес.

Европейската комисия има опасения дали двойната роля на компанията - като търговска площадка и като пряк онлайн продавач - не нарушава европейските правила.

Разследването е насочено към начина, по който Амазон използва данни от по-малките компании, търгуващи през платформата му, за да оценява най-новите тенденции и модели на пазаруване, уточнява ДПА.

Компании, за които бъде установено, че нарушават строгите антитръстови правила на ЕС, могат да бъдат глобени с до 10 процента от глобалния си годишен оборот.

Амазон обяви, че изцяло ще сътрудничи на европейските власти, допълва Ройтерс.