Част от европейските търговци на суров петрол са прекратили временно работата си с венецуелската държавна петролна компания PDVSA, съобщи Bloomberg. Те ще решат окончателно какво да правят след като техните юристи не изяснят дали американските санкции не са задължителни и за европейските компании от бранша.

"Страните от Европейския съюз почти сигурно ще се присъединят към санкциите на САЩ и ще прекратят покупката на петрол от Венецуела, единствено Китай и Индия ще останат като клиенти на PDVSA", смята шефът на компанията Petromatrix GmbH.

PDVSA попадна в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ в понеделник. Когато това се случи, повечето от международните банки прекратяват работата си с нея, а понякога това правят и компании в държавите, съюзници на щатите.

Citgo Petroleum, дъщерна фирма на венецуелската петролна компания, базирана в Хюстън, САЩ, ще продължи да работи, но приходите от дейността й няма да бъдат достъпни за режима на Мадуро. Тези средства ще останат блокирани в банкови сметки в САЩ, докато трае кризата в страната.