Италия ще трябва да се откаже от 75-годишната марка Алиталия (Alitalia), ако иска Европейската комисия да одобри плановете за възраждане на авиокомпанията. Това гласи писмо, публикувано от сп. "Еспресо", предаде Ройтерс.

Губещата Алиталия понесе 11 години на турбулентно частно управление и три неуспешни опита за преструктуриране. Сега правителството иска да национализира и да рестартира затруднения национален авиопревозвач, след като коронавирусната криза осуети плановете за продажбата му, отбеляза агенцията.

"Марката Алиталия не бива да се запазва от НюКо (NewCo - новата компания), тъй като е емблематичен индикатор за приемственост", пише в документа на ЕК според списанието.

В писмото с дата 8 януари от Рим се иска и да обяви "открит, прозрачен, недискриминационен и безусловен търг" за активи на Алиталия, като се отхвърля идеята старият авиопревозвач да може да продаде собствеността си на новата компания в частни преговори.

ЕС може да блокира инжекцията от 3 милиарда евро, предвидена от италианското правителство за новата компания, осуетявайки амбициите на Рим за Алиталия, припомня Ройтерс.