Зелен мазут и водород могат да се произвеждат без никакви проблеми в района на комплекса "Марица Изток". Това заяви в интервю пред dir.bg и 3eNews e Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

Той припомни, че от няколко години организацията предлага варианти за промяна и иновации за въглищните централи, но никой не желае да разгледа сериозно вариантите. Последното ни предложение е за създаване на така наречената "Българската силиконова долина-Марица изток".

Очертават се възможности за изграждане на три производства за високотехнологични продукти, които ще открият хиляди нови работни места. Но, няма чуваемост, обяснява Хиновски. Според него работниците в комплекса "Марица Изток" в момента не вярват на никого и продължават да разчитат само на производството и горенето на въглища. С подобно съждение обаче няма да се спасят голям брой от работните места, а след няколко години всички ще останат без работа, смята Хиновски.

Екипът на БЕМФ е подготвил и вариант за преоборудване на въглищните централи, като те започнат да използват така наречения "зелен мазут". Това е водо-въглищно гориво към което са добавени инхибитори. При неговото изгаряне в пещите на централата се произвежда водород. Това гориво предхожда приложението на водорода в енергетиката, екологично е, повишава ефективността на горивните инсталации и снижава драстично емисиите на парникови газове, обясни Иван Хиновски.

Според него строеж на нова газова централа също е възможност за спасяването на енергийният комплекс "Марица Изток". Но това също е само временно решение, ЕК представя природния газ като преходно гориво. Все пак и това синьо гориво отделя вредни емисии в атмосферата, припомнят специалистите.

Иван Хиновски е и на мнение, че трябва да бъде преработен и Планът за възстановяване и устойчивост в частта му за нисковъглеродната енергетика. Планът в тази си част има много пропуски и грешки. След анализ, извършен от германска енергийна агенция, става ясно, че нашия документ се оценява на най-ниското ниво на качество в сравнение с всички други представени планове. Той трябва да се преработи, категоричен бе Хиновски.