Търси се решение ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи след 1 юли. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на ръководствата на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Точно преди една година имахме същата по характер среща, и то по същите въпроси, но за съжаление без решение до момента. И тогава се обединихме около мнението, че комплексът "Марица изток" е важна част от нашата национална сигурност, защото той гарантира стабилност и автономност на енергийната ни система", каза Радев, цитиран от Нова тв.

Президентът допълни, че министърът на енергетиката ще предложи краткосрочно решение, за да може ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи и след 1 юли. По думите му се работи усилено, за да се намери дългосрочно решение.

"Винаги съм приветствал вашата борбеност за отстояването на този интерес, но очаквах по-голяма активност и миналата година, особено преди декември. Тогава, на Съвета на ЕС, предишният министър-председател прие пакета за 55% намаляване на емисиите на парникови газове. Амбициите на ЕС за декарбонизация се завишиха драстично - от минус 40 към минус 55%, без ясни и адекватни мерки за подкрепа на България. А ние сме най-засегнатата страна", допълни Радев.

Очаквайте подробности!