Единственият път за комплекса "Марица Изток" е преход от въглища към газ

Този вариант ще е валиден само до 2029 г. след това трябва да се премине изцяло на зелени технологии и водород, обяви служебният министър на енергетиката

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нещо не схващам как газова централа ще произвежда по-евтин ток от лигнитна. Вероятно заради субсидиите от плана за възстановяване, а също и от доплащането за капацитет, на което въглищната централа няма право, но това с забраната за доплащане не беше ли чак от 2025? Няма как газ централа да произвежда ток по-евтин от въглищна, тук не е Америка

Това е още по- голяма зависимост от руската газ... Правим струваме и все към Русия ни бутат. Собствените въглища са независимост и национален доход, а сега внос и зависимости. Атомната енергия е изход, но колкото повече отлагаме по- скъпо ще платим...

Най-после се чукнаха по кратуните, че ТЕЦ-овете трябва да преминат от въглища на газ. Като не щете АЕЦ- Белене, това е единствения правилен и разумен изход. Вижте Германия, тецовете и са отдавна на газ, а Северен поток 2 не е глупава приумица на германците, а една умна работа. Жалко че Борисов, натиснат от американците отказа Южен поток да мине у нас и направи колосална грешка, и сега като изтървахме питомното ще гоним дивото, турски, балкански поток и т.н. След като европейците ни натискат да спираме въглищата, изхода е само газ. АЕЦ Белене трябваше отдавна да работи, но и тука американците ни го туриха един, а бе тъпа работа.

Какъв Борисов, Орешарски беше тогава министър председател и да точно нас са ни питали и ние световният и регионален тигър сме спрели Южен поток. Италия се отказа, половината тръби бяха за тях, Европа отказа финансиране и без Италия от южен, потокът стана балкански, а основният потребител Турция.

трябваше ли да минат 25 години за да разберете какъв е правилният път пендели такива . сега чалгарите ще оправят всичко , чакайте

А за частният отбор Беров имат по 6 милиона на година?

Национално предателство е да затворите ТЕЦ 2 и мините . Това е местен ресурс и не зависим от никого . Отделно тези предприятия струват много повече отколкото ЕС ни дава.

Не бързайте да затваряте МИ2. Ще ви кажа нещо и ви оставям цял ден да разсъждавате. До сега ТЕЦ марица изток 2 никога не е спиран.... Веднъж само и то аварийно преди 40 години... И си има причина от съществено значение за ЕЕС. Да, може да бъде спрян но преди това трябва да се вложат толкова средства в нова инфраструктура, че е по добре да се преработи на друго гориво отколкото да се спира. Електроенергетиката не е крушка с батерия. Мааалко по сложно е.

Жалко е, жалко е, че имаме такива тесногръди министри като този.

Защо не питате Боко и Теменужка. Ако Рапона не се беше разбрал приходите от продажба на въглеродните квоти да отиват за частните централи, сега щяхме да имаме пари да спасим ТЕЦ 2. И на изборите гласувайте за нещо различно от ГЕРБ.

ДБ (ДеБили сър) днес правят репортаж от ТЕЦ Варна и питат как може да се прави програма за преход към природен газ на централата. Била на Доган и това било неправомерно. В същото време правителството (с министър от ДБ) решава как ще спасява държавния ТЕЦ в "Марица Изток" по абсолютно същия начин. И всичко е наред. Ама не само държавния ТЕЦ, ами и още 2 американски ТЕЦа. И пак всичко е наред. ИзлъгахаТъпия Народ (ИТН), но идват нови избори. Дано народа се събуди и им покаже мястото на всички новоизлюпени и извадени от нафталина измекяри. Защото президента (не случайно съм го написал с малка буква) превратаджия след година мъка успя да направи успешен преврат и взе цялата власт в България. И за няколко месеца ще успее да върне държавата с няколко десетилетия назад. Защото ако ни върне 20 години назад в мътните години на преразпределение на капитала ще е добре. Но може да ни върне 30 години назад в мутренските 90-те години на миналия век. Тогава жална ѝ майка на България. Дано не видят младите какво значи да фалира държавата

Викаш те герберастките калинки успешно решиха проблема с Мариците, оправиха държавата, здравеопазването цъфти, няма престъпност и корупция и президента е виновен за всичко!? А 10 години кой е управлявал и е заложил всички тези бомби включително е взетите заеми, пак ли е Радев?? Къде ви намират такива дебили бе?

Мислиш ли че сега не е фалирала? Живеем от европарите за които козируваме и си унищожихме икономиката. Защото е по добре да вземаш пари на готово без да си размърдаш мозъка как да стабилизираш държавата. И така 10 години. Защо козирувахме? Значи белият байрак е развят предварително.Не търси проблема сега. Търси го малко по назад във времето когато можеше а нищо не беше направено. Защото козирувахме.

Никой не иска да каже цялата истина докрай, Борисов шикалкаваше защото е политически неизгодно да кажеш на стотици хиляди работници със средна заплата 3-4 хил лв. че трябва да отидат на борсата. Защото в този регион останалите взимат средно 700 - 800 лв, а и работа няма. Пригазификация мините стават излишни, а и половината работници в тецовете. Синдикатите нахранени от ГЕРБ си мислеха, че е сън и ще се размине, вместо да натискат предишното Плавителство в търсене на инвестиции и алтернатива за хората. п.с. Очаквам цените на апартаментите в Стара Загора да станат като тези в Ловеч, че и по- ниски.

Стават само на газ , защото само той е руски , нали ... А това че навсякъде в Европа (а и не само) започват да инвестират огромни пари във водород и да преобразуват такива централи на водород - не върви защото няма да идва от Русия ...

Това с централи на водород са пълни глупости, дори и изперкалите европейци не предлагат подобно решение. Ограмоти се малко преди да седнеш да пишеш. Решението на бъдещето са атомните централи (упс, и те са руски...)

В комплекса, предполагам, се включват и мините. С тях какво се случва?

E - kakкво - правят ги на рибарници ... Този който е започнал наскоро работа там и си мисли че ще изкара целия си живот там - ами мноооого се объркал ...Мините отдавна са бита карта, въпросът е да го осъзнаят хората и работещите там.

За съжаление момента в който да се инвестира в мариците и те да работят още дълги години е изтърван. Те са поредните кремиковци, който десетилетия беше държан от държавата на изкуствено дишане, чрез наливането на пари от данъците ни, но в даден момент просто се разпдна . Същото виждаме и в бдж, десетки и стотици милиони от държавата и нашите данъци, а ефекта е нулев. От държавното се краде най лесно.

Сейте бял боб бе другари , от това по зелено няма !

Те там е най-големият СО2 отпечатък.