Основателят и главен изпълнителен директор на Амазон (Amazon) Джеф Безос е бизнесменът на изминалото десетилетие, според финансови директори от целия свят, информира Си Ен Би Си.

Близо една трета от главните финансови директори от целия свят, обхванати от проучването на медията, са оценили Безос като най-впечатляващия бизнес лидер.

Джак Ма, основателят на китайската конкурентна платформа Алибаба (Alibaba), и Илон Мъск, шефът на Тесла (Tesla), са на второто и третото място. Сред другите имена вдъхновение за бизнес общността, са Сатя Надела (Майрософт - Microsoft), Тим Кук (Епъл - Apple), Уорън Бъфет (Бъркшир Хатауей - Berkshire Hathaway) и Джейми Даймън (ДжейПиМорган Чейс - JPMorgan Chase).

Безос основава Амазон в средата на 90-те като онлайн книжарница. Сега компанията е най-голямата онлайн търговска площадка в света, като вече работи и в областта на облачните услуги и изкуствения интелект.

През 2015 г. Амазон изпревари Уолмарт (Wallmart) и стана най-големия американски търговец на дребно. През 2018 г. компанията отчете продажби за близо 233 млрд. долара. Според класациите на световните милиардери на "Форбс" и Блумбърг личното състояние на Безос вече е 109 млрд. долара.

Проучването е направено в рамките на Световния съвет на главните финансови директори на Си Ен Би Си, който представлява някои от най-големите държавни и частни компании в света, управляващи общо пазарна стойност от над 5 трлн. долара.