Китайската компания за товарни превози КОСКО (COSCO) финализира спорната сделка по придобиването на терминал за контейнеровози в пристанището на Хамбург. Това съобщи вчера германският пристанищен оператор Ха Ха Ел А (HHLA), цитиран от ДПА и БТА. 

Операторът обяви, че е подписал договори с КОСКО за акционерен дял в терминала "Толерорт" след официална оценка на инвестицията. Това означава, че подразделението на китайския гигант има дял от 24,99 процента.

Сделката бе финализирана след близо две години на преговори и разгорещен дебат в Германия относно чуждестранното влияние върху националната инфраструктура.

Очаква се терминалът да стане предпочитано място за дейностите на КОСКО. Ха Ха Ел А изрази увереност, че сътрудничеството ще засили позицията на Хамбург като логистичен център за региона на Северно море и Балтика.

Първоначално КОСКО искаше да придобие дял от над 35 процента. Няколко германски министерства обаче се възпротивиха, така че през октомври властите определиха квотата на под 25 процента, за да не позволят на КОСКО да получи блокиращ миноритарен дял.

Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Около 30 процента от стоките, които ще бъдат обработвани в пристанището на Хамбург идват от или отиват към Китай.

Сделката бе възприемана като спорна, тъй като би могла да засили стратегическото влияние на Пекин върху германската и европейска транспортна инфраструктура, както и да увеличи германската зависимост от Китай.